Zapiekana cykoria w pomidorach z kaparami

co zrobić z cykorii

Uff.... Udało się! A już myślałam, że nie dam rady, że nie zdążę! Niemieccy handlowcy są jak zwykle zbyt do przodu. Ciasteczka świąteczne i mikołajki od września dostaniesz w każdym sklepie, do wyboru, do koloru. Jesiennego warzywa jakim jest cykoria, niestety jak na lekarstwo. W zeszły piątek na ryneczku nie było, przedwczoraj w warzywniaku też nie było. Odwiedziłam inne 4 sklepy i w żadnym nie znalazłam cykorii. Zapytawszy pracownika w jednym z nich o cykorię poczułam się jakbym z księżyca spadła, pan nie wiedział co to cykoria. Więcej nie pytałam. Zaczęłam już wątpić w swoją wiedzę na temat sezonowości produktów. W kolejnym, piątym sklepie nagle patrzę, a ona sobie leży i czeka na mnie, uśmiecha się! Uff... Udało się! Mogę wziąć udział w zabawie organizowanej przez Owsiankę i Kawę. Dziś oprócz mnie gotują Kolorowa Matka, Young Wife, i Krasnoludki przy sterach,  koniecznie do nich zajrzyjcie. 


Proponowane przeze mnie danie może być daniem głównym, gdy podasz ją np. z bagietką czy z chlebkiem czosnkowym bądź dodatkiem do dania głównego, np. do steka, chociażby z indyka. 

Składniki
- 500g cykorii (ok. 3 sztuki średniej wielkości)
- puszka pomidorów krojonych
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki kaparów
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- tłuszcz do natłuszczenia formy

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg 180). Cykorię umyć i wzdłuż przekroić na ćwiartki. 
Przygotowaną cykorię ułożyć w natłuszczonej formie (wielkość ok. 26x18 cm.)
Pomidory wymieszać z octem balsamicznym, cukrem i kaparami i wszystko zagotować. Przemieszać i wyłożyć na cykorię. 
Zapiekać w piekarniku około 25-30 minut. 

Jeśli lubicie, zapiekajcie ją posypaną tartym serem. 

Bardzo lubię cykorię, pierwszy raz przepis znalazłam w gazecie Meine Familie & ich, 1/2015, stąd to natchnienie. Po dość ostrej modyfikacji ta potrawa stała się standardowym przepisem w mojej kuchni. 

co zrobić z cykorii

0 komentarze: