Falafel z kolendrą i chili


jak zrobić falafel

Widzę, że falafel wkradł się w serca większości z nas. Dlatego dziś kolejny szał falafelowy. Po oryginalnym libańskim, prostym z ciecierzycy, tym z cukinią i marchewkowym przyszedł czas na ostrzejszą wersję. Tym razem falafel z kolendrą i zieloną papryczką chili. Kto z Was jeszcze falafli nie robił, powinien koniecznie spróbować. Koniecznie!

wegańskie potrawy
Składniki:
- 200g suszonej ciecierzycy namoczonej w wodzie przez noc i odcedzonej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula posiekana
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 zielona papryczka chili pozbawiona nasion
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mięty suszonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- olej do smażenia 
Ja dodaję zawsze dodatkowo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w odrobinie wody. 

Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować blenderem. Odstawić masę do lodówki na kilka godzin. Z podanej ilości uformować kuleczki i delikatnie je spłaszczyć od góry i dołu. Smażyć na głębokim oleju. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Salmy Hadge Die libanesische Küche.







0 komentarze: