Kalmary na ciecierzycy i drobna poniedziałkowa polecajka


sałatka z ciecierzycą

Witajcie moi drodzy w ten poniedziałkowy miły dzień. Swojego czasu, nie tak wcale dawno, w każdy poniedziałek otwierając jakiekolwiek social media czuć było nienawiść do tego dnia. Biadolenie, narzekanie, uskarżanie się, że znowu trzeba wstać i pracować a do tego mnóstwo "podnoszących na duchu" obrazków, przyprawiały mnie o gęsią skórkę. Do tego stopnia, że w pewnym momencie obawiałam się w poniedziałki zaglądać do internetu.

Tymczasem, ku mojej radości ta tendencja się zmieniła. Uff.... Jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Dlaczego narzekać, skoro np. u Kasi z boga Worqshop znajdziecie poniedziałkowy rozruch, w którym Kasia proponuje nam zadania na cały tydzień aby sprawić sobie samym trochę radości. Ania z bloga Lifestylerka uruchomiła akcję KOCHAM PONIEDZIAŁKI. U Uli są poniedziałki zapoznawcze, gdzie czekają na nas potencjalni czytelnicy i klienci. Sami widzicie ile ciekawych rzeczy na nas czeka w poniedziałek. A poza tym mamy tyle pyszności do jedzenia, co więcej, do gotowania, np. z ciecierzycą.

Nudne już? Przyznaję, że u mnie nadal króluje ciecierzyca i jeszcze mi się nie znudziła. Z tego co obserwuję w Waszych komentarzach w większości również lubicie ciecierzycę. Zarówno w libańskim maghmour jak i w tej megałatwej wegańskiej potrawie z boćwinką przypadła Wam do gustu. W związku z tym, że te drobne kuleczki skradły i moje kubki smakowe, postanowiłam dziś ponownie Wam coś z nią przedstawić. Mam nadzieję, że nie przestraszycie się kalmarów. Je się lubi albo nie. W razie potrzeby przygotujcie bez nich bądź zastąpcie je np. kurczakiem albo panierowanym boczniakiem, jeśli lubicie wege.

Swoją drogą to jakim cudem, robiąc zdjęcia pominęłam bazylię?

Składniki na 4 osoby
- puszka ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 duże pomidory pokrojone w grubą kostkę
- sól i świeżo zmielony pieprz, olej do smażenia
- 250 g małych, oczyszczonych kalmarów
- 2 czerwone pomarańcze, obrane i pokrojone w plastry
- świeża bazylia

owoce morza

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, pomidory i ciecierzycę. Smażyć około 5 minut. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek. Na oleju usmażyć kalmary, wymieszać je z pomarańczą, posypane bazylią. Wyłożyć na mieszankę warzyw. Serwować ze świeżą bagietką.

Jeśli nie uda Wam się kupić małych kalmarów, użyjcie dużych pokrojonych w paski. 

Sałatka ta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  

Przepis pochodzi z książki Französische Küche Rachel Khoo. Z książki tej prezentowałam Wam również nicejską, bezmięsną lasagne a także moje ulubione warzywne cudo z Prowansji.

Jak to jest u Was? Lubicie poniedziałki? 


0 komentarze: