Maghmour - libańskie danie jednogarnkowe


Dziś i u mnie chłodnawo się zrobiło. Do tego raczej deszczowo niż słonecznie. Dlatego w przeciwieństwie do wpisu z ostatniego tygodnia, lekkiego i smacznego dania z makaronu, przedstawiam Wam libańskie danie, które doskonale urozmaici chłodne wieczory.

Maghmour to jednogarnkowe danie, bardzo proste w wykonaniu i przepyszne w smaku. Do tego wegan. Maghmour w niektórych restauracjach podawane jest jako mezze, czyli przystawka, ale w domowej kuchni libańskiej podaje się je na obiad, najczęściej z ryżem bądź chlebem. Maghmour ma wiele zalet, o 2 mówi się głośno - lubią tę potrawę osoby, które nie przepadają za bakłażanem a także bardzo docenia się, za sprawą mięty i cytryny orzeźwiający smak tego dania. Czy muszę mówić więcej, czy wystarczy, że wymienię główne składniki libańskiego maghmour? Oberżyna czyli bakłażan, cebula, ciecierzyca, pomidory....

Co Wy na to?

libańskie danie wegańskie

Skladniki na 3-4 osoby:

- 2 duże oberżyny
- 1 cebula
- puszka ciecierzycy (chyba, że wolicie sami ugotować, ok 200g)
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny (3-4 łyżki)
- 1 łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie)
- sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i jeśli lubicie to kminek
- olej


Oberżyny pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na bok*. Cebulę pokroić w średniej wielkości kawałki. Ciecierzycę odcedzić. Czosnek wycisnąć przez praskę bądź utrzeć z solą. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim oberżynę, po czym przełożyć ją do garnka. Na tym samym oleju należy podsmażyć cebulę i przełożyć ją do oberżyny. Dodać ciecierzycę. Zalać wodą do 3/4 wysokości i dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, doprawić do smaku solą, pieprzem i miętą, opcjonalnie kminkiem. Gotować około 15 minut. Dodać cytrynę, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.


*To jest bardzo ważny krok w przygotowaniu bakłażana. Pominięcie tego kroku powoduje, że dania będą w smaku bardziej gorzkawe. Po około 10 minutach zauważycie, że na bakłażanie pojawiają się kropelki wody. Należy je wytrzeć ręcznikiem papierowym.

 

0 komentarze: