Makaron z tuńczykiem


tuńczyk

Wiem, że u Was dmucha i jest chłodno. U mnie natomiast słonecznie i pięknie. Obiady w pracy znów jemy na tarasie a nad jeziorem można spotkać sporą grupę grillujących ludzi. Wczoraj widziałam kilka osób w letnich ubraniach. Szaleństwo! Przecież mamy połowę listopada (prawie). Powinniśmy powoli przygotowywać się do zimy, jeść gulasze i kluski a nie delikatne potrawy ze słonecznych Włoch. Skoro jednak organizm się domaga, proponuję prościutkie i pyszne danie z makaronem. Może i do Was jeszcze przyjdą słoneczne dni, wtedy pamiętajcie o tym przepisie. Robi się je szybko i łatwo, jak po maśle (to a propo wspólnego blogowania). 

Składniki na 2-3 osoby
- 400g makaronu
- 1 łyżeczka masła
- sól morska i świeīo mielony pieprz
- 425g tuńczyka w oleju z puszki, odcedzonego
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60g rukoli plus ewentualnie do dekoracji
- tarty parmezan

rukola

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać łyżeczkę masła, wymieszać.
W garnku, w którym gotowaliśmy makaron rozdrabniamy tuńczyka. Dodajemy makaron, kapary, oliwę, skórkę z cytryny i rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy udekorowane rukolą i posypane startym parmezanem.

A jak jest u Was? Nabraliście już ochoty na zimowe potrawy?



Żródło - Apetyt 4/2015


0 komentarze: