Kalendarz adwentowy! Orientalny i z apetytem - taki był!

Kochani, wracam powoli do blogowego świata. Ci, co śledzą mój funpage na facebooku mieli okazję w okresie adwentu czytać każdego dnia orientalne ciekawostki. Tym, którzy nie widzieli proponuję dołączyć do facebookowego grona ale zanim to zrobicie przedstawiam facebookowe, orientalne wpisy z kalendarza adwentowego.


Kurkuma - zwana jest również żółtą przyprawą. Nie jest ostra w smaku ale mocno wyczuwalna w potrawach. Nadaje daniom bardzo intensywny żółty kolor. Dostępna jest w korzeniu i w formie sypkiej.


Anyż - przyprawa o lekko słodkim smaku, stosowana do wypieków i słodkości. Ma świeży smak i pomaga w trawieniu. Olej z anyżu stosowany jest do wyrobów cukierków i alkoholi jak Raki, Ouzo czy libański Arrak. Nie należy go mylić z anyżem gwieździstym.


Labneh - to ser twarogowy tworzony w domu z jogurtu naturalnego i ułożony w oliwie z oliwek. Towarzyszy właściwie każdemu śniadaniu.


Foul to danie jedzone w Libanie na śniadanie. Specjalny rodzaj fasoli serwowany jest na ciepło z czosnkiem utartym z solą i skropiony z cytryną. Często podawany z jest z kminkiem.


Raki - winogronowy alkohol przyprawiony anyżem. W Turcji jest narodowym alkoholem, podobnie jak w Albanii, na Cyprze i Krecie.


Orzeszki piniowe - podłużne, jasne nasiona z drzewa pinii. Mają orzechowy smak. Stosuje się je w całości bądź mielone. W całości najczęściej prażone, wówczas wydzielają przyjemny aromat. Uwaga! Lekko się przypalają.


Melokhia - to zupa z liści malwy, narodowa potrawa w Egipcie.


Taratour - w Libanie to sos z Tahiny, czosnku rozgniecionego z solą i cytryny. Podawany do ryb. W innych krajach występuje z orzechami, pietruszką czy kawałkami chleba.


Harissa - bardzo ostra pasta z papryczek Chili. Popularna w Tunezji. Służy do doprawiania sosów i dań z grilla. Dostępnaw tubach i puszkach.


Ghee czyli smalec maślany, w Maroku wyjątkowo znany jako smen. Smalec maślany to rozpuszczone masło bez białka. Dzięki temu może być podgrzewany do wysokich temperatur bez przypalenia.


Chermoulla to w zależności od kraju sos do ryb. Przeważnie jest to ugnieciony czosnek z solą, połączony z posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Podawany do ryb.


Tahina - pasta z nasion sezamu. Służy w kuchni Bliskiego Wschodu do przyprawiania potraw i sosów. Dostępna jest jasna i ciemna tahina.


Granat - owoc z twardą skórką, który zawiera w środku mnóstwo drobnych nasion pomiędzy skórką, która jest bardzo gorzka i należy ją odrzucić. Wyśmienicie komponuje się z daniami mięsnymi, ryżem i sałatkami. Sok z granata działa odświeżająco. Aby wydobyć ziarenka, przepołowić należy owoc i ja osobiście uderzam łyżeczką w skórkę.


Migdały - rosną podobnie jak oliwki od tysięcy lat w krajach około śródziemnomorskich i Azji Centralnej. W Libanie podawane są przed jedzeniem namoczone w ciepłej wodzie. Dzięki temu ciemna skórka łatwo odchodzi a migdały będą miękkie.


Soczewica - stara egipska roślina i podstawa wielu dań w świecie Orientu. Najczęściej używa się obranych czerwonych nasion soczewicy. Są łatwe w przygotowaniu dzięki krótkiemu czasowi gotowania.


Cynamon - występuje w postaci lasek bądź mielonej. Laski gotuje się z innymi składnikami, przed spożyciem się je usuwa. Mielony używany jest do posypywania deserów


Pistacje - jasnozielone orzeszki w twardej skórce są owocami drzewa pistacjowego. Stosuje się je do przyrządzania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań. Uprażone i posolone wszyscy chętnie spożywamy jako snack.


Piment czyli ziele angielskie. Zwane często pieprzem goździkowym. Na Bliskim Wschodzie używane podobnie jak w Polsce do przyprawiania zup i marynat.


Woda różana - mieszanka oleju z płatków róży i wody. Ma bardzo intensywny zapach i służy do perfumowania dań, przede wszystkim słodkich.


Zaatar - ciężko go w Europie kupić. Aby wytworzyć go w domu należy na patelni uprażyć nasiona sezamu i dodać równe części suszonego tymianku i oregano. Wszystko razem utrzeć w morserze.


Mąka ryżowa - to drobno zmielony ryż. Służy do zagęszczania sosów i zup ale nie używa się jej dopieczenia.


Kardamon - używany w postaci suszonych kapsułek, zielony lub czarny. Dostępny jest również w postaci sproszkowanej. Służy do doprawiania dań a także kawy. Bardzo wyraźny w smaku dlatego z dozowaniem nie należy przesadzać.


Szafran - najdroższa przyprawa na świecie. Na 1 gram szafranu musi zostać zebrane ręcznie 600 nitek z kwiata. Szafran jest najczęściej podrabianą przyprawą. Prawdziwy szafran rozpoznaje się po tym, że intensywnie farbuje ciepłą wodę.

0 komentarze: