Kapusta głowa pusta, za to wege i wegan!

 nadziewana kapusta

Usiądźcie! Z wrażenia co dziś dla Was przygotowałam może Was dopaść niepohamowany głód i zrobi Wam się słabo. Eksplozja smaku jest nie do opisania. To nie jest mój debiut z tą potrawą, tylko Wam nigdy jej nie pokazałam. Robiłam ją już wielokrotnie, najczęściej w wersji mięsnej. Tym razem zrobiłam z kaszą bulgur. Śmiało możecie wykorzystać również ryż. Mniam, mniam! Coś niesamowitego! Dziś nie tylko wege, wegan! 

Suma sumarum pomyślałam, z kim mam się takim przepisem podzielić jak nie z moimi czytelnikami.  Z dumą i radością, kochani przedstawiam Wam włoską kapustę nadziewaną kaszą bulgur o smaku orientalnym. Zwykła kapusta też się nada do zrobienia tego dani, tylko nagimnastykujecie się przy jej wydrążeniu. Jeśli chodzi o porcje nie podaję Wam konkretnych ilości. Mija się to z celem z tego względu, że każda główka kapusty jest inna. 

Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- cebula, pokrojona w kostkę
- garstka orzechów włoskich, rezdrobnionych
- garstka migdałów, rozdrobnionych bądź orzeszków piniowych
- olej roślinny
- oliwa z oliwek (jak użyjecie oleju świat się nie zawali)
- szklanka kaszy bulgur (albo ryżu)
- koncentrat pomidorowy
- ajwar 
- czosnek wyciśnięty przez praskę
- garstka rodzynek (ja użyłam koryntek)
- sól, pieprz
- odrobina cynamonu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- cytryna pokrojona w plastry


Na patelni rozgrzać odrobię oleju roślinnego i podsmażyć orzechy i migdały. Dodać cebulę i dusić wszystko około 10 minut. Dodać kaszę bądź ryż, dobrze obtoczyć ją w tłuszczu. Dodać sól, pieprz, czosnek, koncentrat pomidorowy, do smaku trochę ajwaru, rodzynki i cynamon. Wszystko zalać wodą tak, by było przykryte. Wymieszać, zagotować i po chwili zmniejszyć dopływ ciepła do średniego i gotować około 10-15 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wymyć kapustę, pozbawić ją tzw. głąba oraz zewnętrznych liści (zachować je).  Teraz należy wydrążyć ją od środka, uważając by kapusta się nie rozpadła. Tak przygotowaną kapustę zanurzyć w zimnej, osolonej wodzie na około 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. Na jej dno ułożyć 1-2 plasterki cytryny. Przygotowanym nadzieniem wyłożyć kapustę, na wierzch ułożyć 2-3 plasterki cytryny i całość przykryć odłożonymi liśćmi. W garnku ułożyć kapustę i zalać ją wodą z olejem (albo oliwą z oliwek) i ok. łyżeczką soli. Gotować około 30 minut. Wyłożyć na talerz przy pomocy łyżek. Podawać według upodobań z sałatką. Ja podaję z jogurtem (ale to już nie w wersji wegańskiej).



0 komentarze: