Puree z kalafiora jako alternatywa dla ziemniaczanego


alternatywa dla ziemniaków

Za dietami nie przepadam i średnio w ich długotrwałe efekty wierzę ale lubię dietetyczne przepisy. Są szybkie i przeważnie smaczne. Taki właśnie dietetyczny dodatek Wam dziś przedstawiam. Coś, co doskonale zastąpi puree ziemniaczane na obiad bądź kolację. Jedząc taki dodatek wieczorem nie spożywamy "zdradliwych" węglowodanów.

Przepisów na kalafiora w internecie można znaleźć całe mnóstwo. Jedni gotują, inni pieką bądź panierują czy grillują. Jednym zajmuje to kilka minut, innym nawet 4 godziny. Ja przygotowuję go np. w całości w piekarniku, z musem z soczewicy albo w daniach jednogarnkowych jak maaqloube. Często też gości na moim stole w takiej postaci jak Wam dziś przedstawiam, w postaci puree jako alternatywa dla kartofli.

Składniki na ok. 3 porcje:
- ok. 150 g grzybów pokrojonych w plastry (u mnie pieczarki)
- 1 cebula, średniej wielkości, posiekana
- 1 kalafior średniej wielkości, ugotowany (najlepiej na parze)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia

Na oleju podsmażyć cebulę i grzyby około 3 minut. Odrobinę przestudzić i przełożyć do miski. Dodać różyczki kalafiora i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko pociąć blenderem na jednolitą masę.

Ja często używam musztardy dijon dla uzyskania ostrzejszego smaku.

co zamiast ziemniaków?

0 komentarze: