Twarożek na kanapki po libańsku


Moi drodzy, witajcie w 2016! Po smakowitych świętach wreszcie powoli zaczyna panować spokój i rutyna. Wracamy do pracy i codziennych obowiązków. Nasze żołądeczki muszą ponownie przyzwyczaić się do regularnych posiłków i mniejszych porcji. Dlatego odświeżam Wam jeden ze starszych wpisów. Zadbajcie o swoje zdrowie i zaserwujcie brzuchom coś delikatnego. Proponuję ser w słoiku na libański sposób. Ser biały czyli twarożek, w Libanie zwany Labneh. Z dodatkiem warzyw, mięty czy ogórków kiszonych będzie wspaniałym śniadankiem dla całej rodziny.

Składniki
- litr jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 ząbków czosnku w łupince
- 2 papryczki chili (może być suszona)
- 1 czerwona cebula
- ok. 750 ml oliwy z oliwek
- opcjonalnie odrobina ziół (np. estragon, oregano czy tymianek) i ziarenka pieprzu

Dodatkowo litrowy, zamykany słoik, sitko i gaza (bądź zwykłe 2 kuchenne ściereczki)


Litr jogurtu naturalnego należy wymieszać z łyżeczką soli. Gazę bądź ściereczkę ułożyć na na durszlaku i wstawić do miski lub garnka tak, by nie sięgał dna. 
Jogurt należy wymieszać z solą i wylać na ściereczkę, następnie od góry przykryć drugą ściereczką. Całość należy odstawić na 24 - 48 godziny (najlepiej do lodówki). W ten sposób, po wylaniu zebranego się na dnie garnka płynu, wytworzył się twaróg. Im twardszy, tym lepszy. Z twarogu należy uformować kuleczki. 
W słoiku, na przemian ułożyć, papryczki Chili nacięte w poprzek,
nieobrane, jedynie uciśnięte ręką ząbki czosnku, ćwiartki obranej czerwonej cebuli, kuleczki twarogu i wszystko zalać oliwą. Opcjonalnie powtykać zioła i ziarenka pieprzu.







0 komentarze: