Ciasto z fantą

ciasto z fantą



Jutro piątek, warto przygotować coś słodkiego na zbliżający się weekend. Ostatnio furorę w moim domu robią nie tylko muffinki czy ciasto z całymi jabłkami albo z gruszkami, np. na chandrę. Drożdżowe sakiewki czy smakowite cynamonowe bułeczki lubimy również, sprawdzają się w każdej sytuacji, przypominając o smaku dzieciństwa. Minusem jest, że trzeba trochę więcej czasu poświecić na ich przygotowanie. Biorąc to pod uwagę, na dobre zagościło u mnei w domu ciasto, które znalazłam na jednym z niemieckich kanałów YouTube i moim ulubionym blogu, ponieważ po pierwsze robi je się szybko, mimo, że sprawia wrażenie konieczności większego zaangażowania w kuchni a po drugie okazało się, że jest moim ulubionym gatunkiem ciasta. Soczyste, puszyste, owocowe z pysznym kremem. Robię je wieczorem, odpoczywamy sobie w nocy - ono w lodówce, ja w ciepłym łóżeczku :)) Na drugi dzień wszyscy w domu i w pracy są szczęśliwi. Spróbujcie jak takie ciasto sprawdza się w Waszym otoczeniu. Zdjęcie robione jest na szybko telefonem, na potrzeby social media. Jak się dobrze przyjrzycie zobaczycie mnie robiącą tę fotkę. Niestety porządnej jeszcze nie zdążyłam zrobić, bo każdy tak tylko jeszcze kawałeczek i jeszcze kawałeczek....... i tak każdym razem! Mówi samo za siebie, prawda. 

Skladniki na spod do formy 35 cm x 20 cm:
- 3 jajka
- 100g cukru
- szczypta soli 
- środek z 1/2 laski wanilii bądź ekstrakt z wanilii 
- 80ml oleju 
- 100ml fanty (innej lemoniady badz wody gazowanej 
- 100g mąki 
- 100g mąki ziemniaczanej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 duża puszka brzoskwiń (z ananasem też jest rewelacyjne)

Skladniki na krem: 
-200g śmietany kremówki 
- 400g śmietany 24%(możecie użyć też serka mascarpone)
- środek z 1/2 laski wanilii bądź ekstrakt z wanilii 
- 30g cukru pudru

Do posypania cynamon, do formy papier do pieczenia.


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (góra/dół). Jajka, cukier, sól i wanilie ubijać około 4-5 minut na kremową masę mikserem. Dodać olej i fantę i delikatnie wymieszać, tak by składniki się połączyły. Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia połączyć.  Dodać do masy delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia i piec około 30 minut. Następnie całkowicie ostudzić.

W tym czasie brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno i schłodzić. Dodać śmietanę (ewentualnie zamiast śmietany serki mascarpone), wanilię, cukier puder i  wymieszać z wcześniej ubitą śmietaną. 
  
Na zimnym cieście ułożyć kawałki brzoskwiń, a na nie przygotowany krem. Schłodzić minimum 3 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.

Znaliście to ciasto? Dla mnie było nowością!

0 komentarze: