Kebab köfte czyli mielone z piekarnika po turecku


Dziś przybywam do Was z tureckim daniem, znanym pod nazwą kebab köfte (generalnie z mięsa jagnięcego). To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Przygotowując je przedwczoraj, zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy Wam go nie prezentowałam. Wybaczcie jakość zdjęć, ale robiąc je, zaraz po pieczeniu, domownik już tupał nogą. Chciałam być mądra i oddalam mu aparat, by mężczyznę zająć (dobre fotki przecież pstryka). Gdy zorientowałam się jak wyglądają te jego i te moje, byłam już dość mocno najedzona, i ja i on. Po kebab köfte został tylko brudny półmisek.

Sprawa jest o tyle ciekawa z tym daniem, że moim zdaniem jest doskonałą alternatywą dla naszych polskich kotletów mielonych. Kto za orientalnym smakiem nie przepada, może w ten sposób przygotować nasze polskie kotlety. Dodatkowo zamiast smażyć pieczemy czyli oszczędzamy sobie stania nad patelnią. Cenię sobie również takie dania, w których dokładne proporcje składników nie grają roli, i tak jest w tym przypadku. Czegoż chcieć więcej?

Umawiamy się - ja Wam piszę jak ja przygotowuję to danie a Wy (zainspirowani moją propozycją - nie zapomnijcie o tym wspomnieć) zróbcie po prostu po swojemu ;))

Doprawiając mięso możecie pominąć składniki zastępując je innymi. 

Składniki na 4 osoby:
- ok. 300g mięsa mielonego 
- posiekana cebula
- wyciśnięty przez praskę czosnek
- sól, pieprz, czerwona papryka, odrobina płatków chili, szczypta cynamonu
- 5 - 6 obranych, wymytych i osuszonych kartofli
- posiekana natka pietruszki
- puszka pomidorów krojonych
- ok. pół szklanki wody
- łyżka koncentratu pomidorowego 
- zielone papryczki, pocięte w około 2 cm paski albo plastry dowolnej papryki
- olej do smażenia

Kartofle pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i pietruszką. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Uformować niewielkie kotleciki, wielkości mniej więcej plastrów ziemniaków. W formie układać na przemian kotlety z usmażonymi ziemniakami.  Między warstwy powciskać kawałki papryk. Piec około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać pomidory z puszki z wodą i koncentratem pomidorowym. Jeśli lubicie ostrzejsze, doprawcie do smaku. Po pieczeniu zapiekankę należy zalać przygotowanym sosem i zapiekać ponownie około 10-15 minut.
Ja podaję to danie z najlepszym ryżem na świecie i jogurtem. 

Jeśli chcecie zobaczyć wariacje mięsa mielonego, spójrzcie na podobną potrawę po libańsku z piekarnika albo tę w sosie. Chyba, że lubicie smaki tureckie, może zainteresuje Was adana kebab



0 komentarze: