Baklawa


turecki deser

Baklawa, chyba najpopularniejszy i powszechnie znany deser kuchni orientalnej. Najprawdopodobniej każdy z nas o niej słyszał i jej spróbował. W zależności od kraju i domu, w którym jest przygotowywana smakuje odrobinę inaczej. Różni się składem orzechów wykorzystanych do jej przygotowania. Baklawę wynaleziono w czasach Dynastii Osmańskiej. Dziś jest nieodzownym elementem każdego eleganckiego przyjęcia w kuchni Bliskiego Wschodu. O baklawie mówi się, że jest deserem, ciastem bądź ciastkiem. 

baklava

deser na szczególna okazję

Przygotowując baklawę najczęściej ułatwiamy sobie zadanie korzystając z gotowego ciasta filo. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda przygotowanie takiego ciasta i jakich narzędzi się do tego używa, polecam obejrzeć film, w którym jest pokazane jak wygląda produkcja a następnie wykonanie baklawy w domu. Znajdziecie w nim porównanie baklawy przygotowanej z ciasta robionego własnoręcznie i z gotowego. Filmik jest wprawdzie niemieckojęzyczny, jednak wyśmienicie przedstawia obraz przygotowania baklawy a do tego zawiera trochę ciekawostek. Resztę doczytacie poniżej :)) Pokażę Wam baklawę, którą ja przygotowuję. 

Podane przeze mnie ilości składników nadzienia nie mają aż tak wielkiego znacznia. Możecie dodać ich mniej lub więcej. Orzechy spokojnie można zastąpić pistacjami lub migdałami i odwrotnie. 

Składniki na formę ok. 35 x 25 cm:
- 500g ciasta filo
- 5 łyżek roztopionego smalcu maślanego (ghee) bądź masła
- ok. 200g drobno skrojonych orzechów
- ok. 200g drobno skrojonych pistacji
- ok. łyżka pistacji zmielonych, do dekoracji
- 2 białka ubite na sztywno
- opcjonalnie mielony cynamon (ok. łyżka)
- łyżka wody różanej

Syrop: 
- 250ml wody
- ok. 500g cukru
- łyżka wody różanej

Przygotować nadzienie. Orzechy, pistacje (bądź migdały) wymieszać z ubitym białkiem, wodą różaną i ewentualnie cynamonem.
Jeśli ciasto jest za duże w stosunku do formy, należy je naciąć do jej wielkości a powstałe resztki użyć w trakcie przekładania płatów. Ciasto filo układać kolejno płatami w formie, smarując każdy z nich roztopionym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego. W połowie ilości ciasta rozsmarować nadzienie, na nie układać pozostałe płaty, ponownie smarując każdy z nich roztopionym masłem. 
Teraz jest właściwie najtrudniejsza czynność. Brzegi ciasta należy dokładnie powciskać do środka przy pomocy noża a całe ciasto ponacinać w prostokąty, tak by wszystkie płaty były całkowicie poprzecinane. Resztę masła wylać na ponacinane ciasto.
Piekarnik nagrzać do ok. 200 stopni. Piec około 35 - 40 minut aż ciasto ładnie zbrązowieje a w międzyczasie przygotować syrop. Cukier z wodą gotować kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Następnie dodać wodę różaną. 
Jeszcze gorącą baklawę polewać syropem i posypać mielonymi pistacjami. Następnie schłodzić i wstawić do lodówki. 

deser




0 komentarze: