Dorada z czosnkiem i marynowanymi cytrynami

śródziemnomorska ryba

Dziś mam dla Was przepis, o którym przypomniałam sobie przy lekturze książki Samar Khanafer "Hummus zaatar i granaty". Już za kilka dni zaproszę Was na jej recenzję. Przygotowywałam rybę w ten sposób wielokrotnie i rzeczywiście jest wspaniałą alternatywą dla zwyczajnie przygotowywanej ryby w piekarniku czy na grillu. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby, ja przepadam za doradą. Najczęściej podaję ją w takim zestawie. Dzisiejsza propozycja jest niby podobna do tej, która najczęściej gości na moim stole, a  jednak tak różna w smaku. 

Składniki dla 4 osób:
- 4 dorady
- 8 sporych ząbków czosnku (nieobranych)
- 3 marynowane cytryny (pokrojone w plastry)
- olej bądź oliwa z oliwek
- sól

Ryby czyścimy, osuszamy, solimy i smarujemy olejem bądź oliwą z oliwek. Czosnek w łupinkach rozgniatamy np. uderzając tłuczkiem do mięsa. Do każdej ryby wkładamy 3-4 plastry cytryn i 2 ząbki czosnku.  
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Oczywiście można tak przygotowaną rybę również przygotować na grillu.

*   cytryn i czosnku możecie użyć według upodobania
** osobiście wolę olej niż oliwę do smażenia i pieczenia
 

ryba w całości




0 komentarze: