Taratur czyli sos z tahiny - libański BASIC #3


sos libański

Kilka dni temu robiliśmy domową tahinę, czyli pastę z prażonego sezamu. Dziś przygotujemy z niej sos o dźwięcznej nazwie taratur. To chyba najpopularniejszy sos w Libanie. Bardzo często podawany do ryb i do warzyw. 

Taratur jest dość intensywny smaku. Ciekawe w nim jest to, że łączy w sobie słodkość, kwaśność i ostrość. Moim zdaniem zbyt dominuje nad głównymi potrawami ale ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Tak czy owak warto spróbować. 

Składniki:
- 3-4 łyżki tahiny
- spory ząbek czosnku
- sól
- sok z cytryny (z połowy, która dobrze się wyciska)
- woda

sos libański, jak zrobić sos z tahiny

Czosnek kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy go z solą, aż powstanie prawie jednolita masa. Dodajemy sok z cytryny, następnie tahinę. Wszystko dobrze mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy wody.

Wody dodawajcie po troszeczku i zawsze dobrze wymieszajcie, by ponownie sprawdzić konsystencję.

W niektórych domach dodaje się do sosu taratour posiekaną zieloną pietruszkę i miętę.

Jeśli podoba Wam się seria z podstawowymi przepisami kuchni libańskiej, to koniecznie zajrzyjcie w  Libański BASIC. Do tej pory pojawiły się przyprawy i wpis jak zrobić domową tahinę. Jeśli interesują Cię inne libańskie pyszności, stworzyłam dla Ciebie etykietę Liban

Sahten! (smacznego po libańsku)



taratur, sos z tahiny






0 komentarze: