Ciasto bez pieczenia - z truskawkami i rabarbarem


ciasto z truskawkami


Skoro piątek się do nas uśmiecha, szkoda by było nie umilić sobie życia. To przecież takie przyjemne! Warto pamiętać o sprawianiu sobie małych przyjemności. Wszyscy wiemy jakie to ważne dla ciała i ducha. Dlatego mocno wiosennie zapraszam na truskawkowo-rabarbarowe ciasto bez pieczenia.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:
- 200 g rozkruszonych ciasteczek amarettini
- 100 g rozpuszczonego masła
- skórka z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 500 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 400 g twarożku pełnotłustego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 80 g cukru
- 5 płatków żelatyny
- 1 opakowanie galaretki przygotowanej wg. przepisu na opakowaniu

Ja zrobiłam w formie prostokąrnej, w okrągłej warstwa kremu będzie wyższa.



Ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem i ugnieść na płasko w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzić. Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Rabarbar dusić do miękkości w gotującej się wodzie z 4 łyżkami soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić, dodać truskawki.
Twarożek, jogurt, skórkę z cytryny, pozostały sok i cukier wymieszać. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Następnie połączyć ją z trzema łyżkami kremu, następnie dodać do pozostałej masy. Powstały krem umieścić na spodzie ciasteczkowym.  Następnie położyć owoce i zalać galaretką. Ciasto chłodzić minimum 6 godzin.




Przepis pochodzi z czasopisma Das Schmeckt...05 2016

0 komentarze: