Co zrobić z rabarbaru?


Na facebookowym funpagu pytałam jaki wpis wolicie, pomysły na rabarbar czy przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Zdania były podzielone ale większość głosów zebrał rabarbar. Z racji tego, dzisiaj zapraszam na post rabarbarowy a w najbliższej przyszłości na pesto. 

Pamiętam, że lubiłam rabarbarowe patyki maczać w cukrze i chrupać. Za kompotem z rabarbaru jako dziecko nie przepadałam. Wydawał mi się zbyt kwaśny. W ogrodzie u Rodziców mamy pięknie rozrośnięty rabarbar. Dobrze mu tam jest. Rośnie jak na drożdżach a jego liście z roku na rok były i są większe i piękniejsze. Uwielbiam na niego patrzeć. 

Teraz jako dorosła kobieta odkrywam rabarbar na nowo. Zachwycam się kolorem jego łodyg, jego słodko - kwaśnym smakiem, tak bardzo przypominającym życie. 

W tym roku poznałam już kilka nowych przepisów i jeszcze kilka mam w rękawie. Ciasto truskawkowo - rabarbarowe zniknęło z patery bardzo szybko. Zresztą po wejściach na blogach widzę, że nie tylko współpracownikom ale i czytelnikom przypadło do gustu. Czyżby ze względu na to, że jest bez pieczenia?

Dziś proponuję smarowidło , chutney, syrop i na osłodzenie deser. 

Smarowidło
W garnku umieścić 500 g rabarbaru i 500 g truskawek oczyszczonych i drobno pokrojonych, miąższ z dwóch lasek wanilii, sok z połowy limetki , 300 g cukru żelującego. Gotować ciągle mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić.
Truskawki można zastąpić malinami bądź jabłkami.

co zrobić z rabarbaru


Chutney
500 g rabarbaru oczyścić i drobno pokroić. 3 szalotki i ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. 1 łyżkę ziarenek jałowca posiekać. Wszystko podsmażyć na oleju w garnku (około 5 minut). Dodać 150 g cukru, 150 ml wermutu, 100 g malin i gotować ok. 10 minut. Chutney doprawić solą i pieprzem. Jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Po kilku dniach nadaje się do spożycia.

rabarbar


Syrop
na litr syropu potrzebujemy 1,5 kg drobno posiekanego rabarbaru. W garnku zagotować 550 ml wody z 1 kg cukru i rabarbarem. Gotować ok. 30 minut. Odcedzić, ewentualnie przetrzeć na drobnym sitku. Płyn ponownie zagotować i napełnić przygotowane wcześniej butelki, gdy jeszcze jest gorący. Pasuje wyśmienicie do szampana.



Deser
250 g rabarbaru oczyszczonego i 1 jabłko obrane i pozbawione gniazda nasiennego drobno pokroić. 125 g soku jabłkowego zagotować z kawałkiem cynamonu, zdjąć z gazu. Do płynu dodać wymieszaną 1 łyżkę soku jabłkowego z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką budyniu (proszku). Wszystko zagotować i gotować około 2-3 minuty. Schłodzić. Podawać w miseczkach. Smakuje wyśmienicie z jogurtem i posypany krokantem.

Z deseru nie mam fotki kochani. Zniknął zbyt szybko.....


Przepisy pochodzą z czasopisma Das Schmeckt...05 2016

0 komentarze: