Filet z łososia i krewetki sosie w pomidorowo-kokosowym

łosoś na kolację


Łosoś, łosoś, łosoś!!! Łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb. Czy w całości, na sałacie, latem w pomarańczach i cytrynie, jesienią na warzywach z piekarnika, czy w postaci burgerów. Łosoś zawsze i wszędzie. Taki dobry, taki zdrowy. Znacie łososia w postaci paluszków rybnych? Skradną one serduszka każdego młodego człowieka, gwarantuję. Albo łosoś w porach? Jadł ktoś z Was łososia w porach?
Tak bardzo lubię łososia, że w zeszłym roku urządziłam łososiowy tydzień, proponując Wam różne przepisy, właśnie z łososiem w roli głównej.

Dziś kolej na filet z łososia w towarzystwie krewetek, w delikatnym sosie w pomidorowo-kokosowym. Brzmi azjatycko, prawda?

krewetki i łosoś

Składniki na 4 osoby:
- 4 filety z łososia
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 spory ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g krewetek (można opuścić)
- 1 łyżeczka czegoś ostrego, np. harissa czy sambal olek
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny do lodówki. Olej rozgrzać na patelni. Łososia usmażyć (jeśli lubicie, obtoczyć w mące), odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni podsmażyć cebulę, po około dwóch minutach dodać czosnek, gdy cebula i czosnek będą podrumienione wlać mleko kokosowe. Gotować wszystko kilka minut. Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodać krewetki, łososia, pomidory i gotować na małym dopływie powietrza następnych kilka minut (ok. 3-4). Doprawić czymś ostrym, solą i pieprzem, mieloną kolendrą. Na samym końcu dodać posiekaną, świeżą kolendrę. 
Podawać z ryżem. Najlepiej nie z torebki (!), jednak mój libański ryż do tego dania nie pasuje. Nic a nic!

dieta rybna, dania azjatyckie

0 komentarze: