Herbata - libański BASIC #4

herbata w krajach arabskich

Witam ponownie w cyklu "libański BASIC", w którym przedstawiam podstawowe przepisy kuchni libańskiej. Chcesz się dowiedzieć jakie dania i produkty w Libanie są niczym sałatka warzywna, jajka faszerowane, rosół czy schabowy w Polsce? Koniecznie śledź cykl "libański BASIC". Do tej pory przedstawiłam 3 inne składniki niezmiernie istotne w tradycji kuchni libańskiej, a będzie ich jeszcze kilka, może kilkanaście. 

Dziś pzyszedł czas na niezwykle ważny składnik nie tylko kuchni ale ogólnie kultury libańskiej, a można spokojnie rzec kultury arabskiej, jakim jest herbata. O herbacie w krajach arabskich pisałam już kiedyś w odrębnym poście, dlatego też z przyjemnością tam Cię odsyłam.

W Libanie pije się, podobnie jak w Polsce dużo czarnej herbaty, z jedną małą (wielką) różnicą. W Polsce się ją pije a w Libanie jej picie się celebruje. W domach, które ja znam, ważniejszą rolę pełni kawa, ale o tym w którymś z kolejnych wpisów. 

herbata czarna

Pamiętajcie, iż odpowiednie zaparzenie herbaty ma ogromne znaczenie. Jeśli ma Was pobudzić, nie zaparzajcie jej dłużej niż 2 minuty. Jeśli natomiast chcecie dobrze spać, uspokoić się i odpocząć, zaparzajcie ją dłużej, ale nigdy dłużej niż 5 minut. Mocny napar pozwoli Wam w zgodzie ze sobą zakończyć dzień. 

W Libanie pierwszy raz poznałam herbatę z rozmarynem. Pił ją ktoś z Was? Nigdy w życiu nie przypuszczałabym , że można pić herbatę z ziołem stosowanym do pieczenia mięs. Działa kojąco na żołądek i pobudza trawienie. 

W wielu domach popularna jest herbata z miętą, choć jeszcze bardziej w Maroku niż w Libanie. Wszystko zależy czy używamy miętę suszoną czy świeżą. Miętę suszoną należy zaparzać około 6 minut, herbatę czarną nie dłużej niż 5 minut, dlatego poleca się przygotować te dwa napary osobno, by je następnie połączyć. Ewentualnie, po wyjęciu liści herbaty czarnej można dalej zaparzać miętę. Mięta świeża nie potrzebuje tak długiego zaparzania jak suszona, dlatego można ją jednocześnie zaparzać z czarną herbatą. 
Oczywiście herbacie towarzyszy olbrzymia ilość cukru. Gdy proszę bez cukru, oczka im się powiększają. Ble..... Herbata bez cukru?

A jak Wy przyrządzacie herbatę i jaką rolę odgrywa ona w Waszych domach?

jak przygotować herbatę





0 komentarze: