3 dipy z 3 produktów

Nie tak dawno przekonywałam Was jak zaskoczyć gości na grillu. W takim razie, by nie puszczać słów na wiatr, dziś mam dla Was propozycję 3 dipów z 3 produktów, czyli sosów, które wyśmienicie nadadzą się do mięs, warzyw czy chleba. A długi weekend tuż, tuż.....

W tych sosach nie da się niczego źle zrobić. Jak zrobicie, tak będzie pysznie. Zgodnie z zasadą, że mądry nie zapyta a głupi pomyśli, że tak ma być, przygotowane przez Was dipy zdobędą uznanie gości. A to takie proste, tylko po trzy składniki na każdy dip. 

1. Tajski ketchup

dip z imbirem

2 ząbki czosnku i około 2 cm obranego korzenia imbiru tarkujemy, podsmażamy krótko na oleju i dusimy na średnim dopływie ciepła około 5 minut. Mieszamy z ketchupem. Idealnie by było własnej roboty, no ale.....
Jeśli lubicie na ostro, dodajcie płatki lub kawałki chili

2. Sos miodowo - musztardowo - koperkowy


Brzmi dziwacznie, za to smakuje rewelacyjnie! 100 g miodu wymieszać ze 100 g musztardy i dowolną ilością posiekanego koperku. Można doprawić solą. Możecie użyć musztardy ostrej lub francuskiej. Grubą francuską ucierajcie dłużej. 

3. Krem z fety i papryki konserwowej z nutą zielonej pietruszki

dip do grilla

100g papryki konserwowej drobno posiekać. Zieloną pietruszkę również posiekać, tak by uzyskać 3 łyżki. Fetę rozdrobnić. Wszystkie składniki połączyć i uciskać widelcem do uzyskania żądanego efektu. 
Ja pozostawiłam większe kawałki. Ewentualnie możecie użyć blendera. W razie gdzy krem będzie za suchy dodajcie oliwy z oliwek lub wody. 

W podobnym tonie lubię robić różnego rodzaju masła smakowe. Masełko czosnkowe mam zawsze ale to zawsze w lodówce. Jeśli lubicie dipy, a ja np. lubię dipy do kartofli, to na blogu widzieliście już sporo. 

Przepisy zobaczyłam w gazetce Frisch und Gut, sieci Rewe i uznałam, że muszę się nimi z Wami koniecznie podzielić.  









0 komentarze: