Kotlety mielone z łososia i czerwonej fasoli na puree z kalafiora


jak zrobić kotlety z ryby

Szybki, bardzo szybki obiad a do tego baaaardzo smaczny. No i jeszcze bardzo zdrowy. Czyli taki BARDZO obiad :))) Zapraszam. To jedno z moich ulubionych dań.

Kotlety rybne

Składniki na ok. 8 kotlecików:
- ok. 200 g łososia (świeżego bądź rozmrożonego)
- ok. 100 g czerwonej fasoli z puszki
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płątków chili
- sól, pieprz
- ząbek czosnku

Wszystkie składniki razem zmiksować. Uformować 8 średniej wielkości kotlecików i smażyć na patelni grillowej.

Puree z kalafiora, składniki na ok. 3 porcje:
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula, średniej wielkości, posiekana
- 1 kalafior średniej wielkości, ugotowany do całkowitej miękkości, odcedzony
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz, 1 ząbek czosnku

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilka minut, odcisnąć i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać  i utłuc tłuczkiem do kartofli. Ewentualnie doprawić według uznania.


Jeśli lubicie kotlety rybne, spójrzcie na te burgery, również z łososia albo kotleciki z wędzonej ryby. A może zasmakuje Wam łosoś w postaci paluszków rybnych.  Tym razem przygotowałam odrobinę inne niż zwykle puree z kalafiora.






0 komentarze: