Najlepszy partner dla....

erbeeren

Nadeszła wiosna, właściwie za chwilę będzie lato. Na truskawki czekaliśmy jak na zbawienie.... są! Wreszcie są. W pracy na przemian przynosimy sobie kobiałki truskawek, siedząc w kozakach i szalu, patrząc na prawie jeszcze zimowe kurtki, pałaszujemy je sobie (tak subiektywnie, z autopsji). Truskawki. Oznaka wiosny i lata jest dla nas niczym zbawieniem. No i oczywiście wmawiamy sobie, że to już wiosna, a za chwilę lato.  

A może już jest to lato? Nie wiem. W ostatni weekend u mnie na Bawarii było ponad 30 stopni, dziś w warmińsko - mazurskim nawet ponad. Czyli może jest lato? Tak na marginesie, to dziś są u mnie może ze trzy stopnie - włączyłam ogrzewanie w całym domu.

Jednak dany czas, maj, czerwiec przypomina nam o truskawkach. Co roku raduję się na jego nadejście. Marzę o truskawkach pięknych, czerwonych, dużych i małych. Tych z krzaka rwanych ale i tych pachnących ze sklepu (nie z supermarketu!!!). 

Dlatego dziś zestawiłam dla Was najlepszych partnerów truskawek. Wszak ona taka piękna, do wielu pasuje, samotna nie zostanie. Komponuje się doskonale z wieloma partnerami. Zobaczcie jak ma się truskawka w towarzystwie przypraw i ziół.

Wanilia


Truskawki i wanilia to cudowna para łącząca w sobie słodkość i kwaśność. Do tego smak połączenia jest tak wspaniały jak życie. Nie bójcie się nadać waszym konfiturom i dżemom nutki wanilii. Na jeden kilogram truskawek, spokojnie możecie dodać ziarenka wydłubane ostrzem noża z jednej laski wanilii albo użyć kilku kropel ekstraktu z wanilii. Oczywiście nie warto przesadzać. 
O cukrze wanilinowym zapomnijcie. Wanilina nie ma nic wspólnego z wanilią. Do dziś nie wiem, jak mogłam dać się wpuścić w to marketingowe bagno. Wrrr.....

Bazylia


Z tym, że truskawki i bazylia stanowią perfekcyjny związek spotykam się często wertując najnowsze food katalogi i czasopisma. 
Mnie nie urzeka, aczkolwiek może gdybym się wreszcie skusiła, miałabym na balkonie tylko truskawki i bazylię, kto wie :))
Uważajcie jednak z dozowaniem bazylii. Znawcy polecają dodać połowę proponowanej w przepisach ilości bazylii do deserów truskawkowych a następnie dodawać po odrobinie, często smakując czy osiągnęliśmy zamierzony efekt. 

Trawa cytrynowa


Egzotyczny smak trawy cytrynowej odnajduje się doskonale w towarzystwie truskawek. Odrobina trawy dodana do deserów, konfitur, marmolady bądź to mrożonej herbaty (razem z truskawkami) earl grey zdziała cuda. Oczywiście kostek lodu nie może zabraknąć. 

Pieprz


Producenci czekolad już dawno to odkryli.... truskawki, pieprz i chili! Czyż nie?

Mięta


Wiem od dawna, że truskawki i mięta coś ze sobą mają. Wiem to od kiedy jadłam truskawkowo - miętową czekoladę firmy Wedel. Rodzice wówczas kartonami ją nam wozili. Z wielkim apetytem jadał ten, co to niby mięty nie lubi.
Niestety już jej nie ma..... 
A jednak mięta i truskawki się kochają. I ja je też.

A z czym Ty proponujesz truskawkę???



Artykuł napisałam z inspiracją czasopisma Das Schmeckt 6-16




0 komentarze: