Sałatka ze szparagów białych i zielonych

szparagi jak przygotować

Drodzy moi czytelnicy! Sezon na szparagi jeszcze w pełni. Trzeba to wykorzystać. Albowiem gdy się skończy, będziemy tęsknić za za tymi smakowitościami. Odkąd poznałam szparagi, po prostu za nimi przepadam. Moimi faworytami są zielone, od czasu do czasu sięgam jednak i po białe. W dzisiejszym przepisie właśnie użyjemy zielonych i białych. 

szparagi białe czy zielone

Składniki na 2-3 porcje:
- po 6 szparagów zielonych i białych
- sól morska
- pieprz grubo mielony
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 40 ml octu balsamicznego
- po garści posiekanej zielonej pietruszki i rzeżuchy
- kilka listków mięty, posiekanej
- 8 pomidorków koktajlowych

Zielone i białe szparagi obrać w dolnej części, grube końcówki poobcinać. Najlepiej na patelni, o średnicy większej niż długość szparagów zagotować wodę z cytrynami (odrobinę ponaciskać, by sok dostał się do wody) i pół łyżeczki cukru. Białe szparagi gotować 3 minuty, następnie dodać zielone wspólnie gotować jeszcze około 4 minut. Szparagi wyjąć, zachować 3 łyżki wody z gotowania szparagów. Szparagi pokroić w kawałki pod skosem. Wodę ze szparagów wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, pozostałym cukrem, solą i pieprzem. Pomidorki umyć, osuszyć, przepołowić, ewentualnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z pomidorkami i doprawić przygotowanym dressingiem, posypać posiekanymi ziołami. 

Jeśli również lubicie szparagi, zajrzyjcie do innych szparagowych propozycji. Są tam dietetyczne szparagi (UWAGA! Tolerancja przy czytaniu wskazana, to jeden z początkowych wpisów) i takie szparagi dla wielbicieli kuchni włoskiej a nawet szparagi z rakami i młodymi kartofelkami.

06.05.2016 aktualizacja. Post powstał w celu publikacji w BŁYSKAWICZNYCH PIĄTKACH, czyli na grupie na facebooku. Sądzę, że bez względu na to czy jesteś blogerką, blogerem, mamą, tatą, dziewczyną, chłopakiem czy najnormalniej w świecie człowiekiem, grupa Ci się spodoba. W piątek są zdecydowanie przyjemniejsze zajęcia niż pichcenie godzinami w kuchni. Dlatego my blogerzy prezentujemy tam błyskawiczne przepisy. Szybko, smacznie i przeważnie tanio :) Zapraszamy do grupy!





Przepis zmodyfikowałam na swoje upodobanie, jego idea jednak pochodzi z miesięcznika Das Schmeckt 05-2016.

0 komentarze: