Chermulla - libański BASIC #7

sos do ryby

Chermulla dla każdego kraju arabskiego znaczy coś innego. Mówiąc o chermulli, jednym przychodzi na myśl pasta, innym sos. Jedni łączą to pojęcie z rybami a inni z mięsem czy grillowanymi warzywami. Skład chermulli jest różny w zależności od kraju a dokładniej powiedziane, w zależności od domu i smaku domowników, w którym się ją przygotowuje. I tak dla mnie chermulla to sos do ryb, tak znam ją z Libanu. Dlatego dziś w ten sposób ją przedstawiam.

sos do ryby po libańsku

Składniki:
- pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku utartego z solą (fajną metodę ucierania pokazałam we wpisie o hummusie)
- sok z 1 cytryny
- ok. 6 łyżek oliwy z oliwek

Wszystkie składniki wymieszać, podawać do ryb. 
Jeśli wolicie kremową konsystencję, spotkałam się również z blenderowaniem wszystkich składników. 

Zaznaczam, że można używać różnych przypraw, od papryki mielonej, przez kmin, sumak czy chili. Wszystko dozwolone. Bez względu na składniki, to będzie nadal chermulla.  

Przepis powstał w ramach VI Festiwalu Kuchni Arabskiej. Zobaczcie inne moje propozycje zarówno z tej edycji, jak i z poprzedniej

libański BASIC

0 komentarze: