Hummus po libańsku na trzy sposoby - libański BASIC #7

Liban hummus

Dziś przedstawiam oryginalny hummus po libańsku. Przygotowuję go na trzy sposoby, w zależności od tego ile mam czasu i chęci. Najbardziej cenię sobie sposób drugi, gdyż jest szybki a jednak daje poczucie, że nie poszłam na łatwiznę korzystając z gotowej pasty, która zawiera w sobie nawet tahinę. 

Jednak na początek trochę podstaw. 

Składnikami libańskiego hummusu są zawsze:
- ciecierzyca
- utarty czosnek z solą
- pasta sezamowa (tahina)
- woda
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- czasem chili, mielona papryka lub pietruszka do dekoracji

Proporcje podanych składników zalezą od upodobań spożywającego. 

Sposób 1
- puszka gotowego hummusu 200g (zawiera w sobie już tahinę)
- ząbek czosnku utarty z solą
- sok z 1/2 -1 cytryny
- tahina (ok. 3 łyżek)

Sól utrzeć z czosnkiem, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać hummus z puszki i pastę sezamową. Wszystko dokładnie ucierać łyżką (ucierać, nie mieszać). Jeśli pasta wydaje się za gęsta, dodawać niewielkie ilości wody, do uzyskania porządanej konsystencji. 

Praktyczna porada: ucierać można spodem szklanki, jak na zdjęciu. 

jak utrzeć czosnek

Sposób 2 
- puszka ciecierzycy
- ząbek czosnku utarty z solą
- sok z 1/2 -1 cytryny
- tahina (ok. 4 łyżek)

Sól utrzeć z czosnkiem, wymieszać z sokiem z cytryny. Do miski lub garnka włożyć odcedzoną ciecierzycę i rozgniatać (ucierać) ją na masę. Dodać pastę sezamową, dalej ucierać. Jeśli pasta wydaje się za gęsta, dodawać niewielkie ilości wody (lub płynu z puszki), do uzyskania porządanej konsystencji.

libański hummus

Sposób 3 
- ok. 150 g suchej ciecierzycy
- ząbek czosnku utarty z solą
- sok z 1/2 -1 cytryny
- tahina (ok. 4 łyżek)

Ciecierzycę gotujemy. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na noc do namoknięcia. Po upływie tego czasu ciecierzycę płuczemy, zalewamy ponownie zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na słabym dopływie ciepła. Zajmie to około 30 minut. Następnie gotujemy ciecierzycę na jeszcze mniejszym dopływie ciepłą przez około godzinę. Powinna być prawie rozgotowana.

hummus

Hummus można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Spójrzcie, jak różną konsystencję można uzyskać robiąc hummus. Jedno jest jednak pewne, bez względu na konsystencję, hummus zawsze smakuje wyśmienicie. 

hummus libański

Przepis w ramach VI Festiwalu Kuchni Arabskiej. Zobaczcie koniecznie moje propozycje z poprzedniej edycji




0 komentarze: