Molokhia (mluhije)

danie z liści malwy

Molokhia (mluhije) to danie z liści malwy. W smaku przypomina nieco szpinak, boćwinę lub botwinę. Można porównać je również do smaku liści pokrzywy. Potrawę tę często nazywa się zupą. Ja jednak spotkałam się  również z wersją przypominającą bardziej danie jednogarnkowe niż zupę i chyba przy tym zostanę :))

Pamiętam, że gdy pierwszy raz chciałam zabłysnąć a moje niedoszłe szwagierki tłumaczyły mi jak przyrządzić mluhije, postanowiłam zamiast mrożonych liści malwy poszukać świeżych. Niestety ku mojemu zdziwieniu nigdzie nie mogłam ich znaleźć. Podpytawszy tu i ówdzie uzyskałam odpowiedź od libańczyków, że nikt nie robi mluhije ze świeżych liści. Do przygotowania tej potrawy używa się liści mrożonych bądź suszonych. No i też tak robię.....

Składniki:
- 1 kurczak
- 200g mrożonych liści malwy
- 2-3 marchewki
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- ok. 3 cm. laski cynamonu
- 2 ziarenka kardamonu
- listek laurowy i ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka 7 przypraw libańskich
- sok z połowy cytryny 

Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i po kilku minutach gotowania wylewamy wodę, myjemy porządnie kurczaka i garnek (ten koniecznie wodą z płynem). To jest bardzo ważny krok w gotowaniu drobiu, o którym tak często się zapomina. Następnie zalewamy kurczaka ponownie zimną wodą i zagotowujemy. W tym czasie obieramy marchewki oraz jedną cebulę i dodajemy je do gotującego się kurczaka. Dodajemy również ziele angielskie, listek laurowy, cynamon, kardamon i ziarenka pieprzu. Zmniejszamy dopływ ciepła i gotujemy bez przykrycia 1 do 1,5 godziny. W tym czasie drugą cebulę i kroimy ją w piórka. 
Gdy kurczak już się ugotuje, oddzielamy mięso od kości i skóry. Odcedzamy od warzyw i przypraw. Do garnka z wywarem wkładamy mięso, liście mokokhyi, surową cebulę i gotujemy jeszcze około pól godziny. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, kolendrę i sok z cytryny. Podajemy samo lub z ryżem. Ryżem ugotowanym jak profesjonalista, a nie tym z torebki, który obraża nasze kubki smakowe. 

mluhije danei libańskie danei z liści

Przepis dodany w ramach kolejnego, VI już Festiwalu Kuchni Arabskiej. W zeszłym roku miałam również przyjemność dodać kilka przepisów. Jeśli macie ochotę zajrzyjcie koniecznie do moich propozycji libańskich na zeszłoroczny festiwal.  

 Kuchnia arabska przepisy

0 komentarze: