Jak utrzymać porządek w kuchni?

czysto w kuchni

Dziś podejmę temat, o który często jestem pytana. Chodzi o to, jak utrzymać porządek w kuchni. Moi goście bardzo często zadają mi pytanie: Ewa, jak ty to robisz, że masz zawsze czysto w kuchni?


Hmmm.... Prawda jest taka, że bardzo sobie cenię porządek i ład, i to nie tylko w kuchni. Chętnie się z Wami podzielę moimi spostrzeżeniami, tymi od strony kulinarnej. Zdecydowanie kuchnia jest dla mnie najważniejszym pomieszczeniem w moim domu. A tak, jak wygląda nasza kuchnia, takimi jesteśmy gospodarzami.

Zacięcie do utrzymywania porządku w kuchni mam po Mamie. U nas zawsze było czysto. Jak już często pisałam, rodzinnie dużo czasu spędzaliśmy w kuchni. Jednak zarówno w trakcie gotowania, jak i po nim, zawsze zostawiony był porządek. Porządek bez specjalnego wysilania się by go utrzymać. Po prostu zawsze było czysto.

sprzątanie w kuchni

Jeśli masz wieczny nieład w szafkach, a po gotowaniu zawsze stertę naczyń, to bez względu czy jesteś początkującą panią domu, czy kobietą z 50-letnim stażem małżeńskim, zastosuj się do moich rad. Gwarantuję Ci, że też zawsze będziesz miała czysto w kuchni i to Ciebie goście będą pytać: jak ty to robisz, że masz zawsze czysto w kuchni. A do tego, nie będziesz musiała organizować długich godzin  na sprzątanie kuchni. Czyli zamiast spędzić całą sobotę na sprzątaniu, pójdziesz na kawkę z przyjaciółką. 

Oczywiście raz na jakiś czas (może raz do roku) będziesz chciała od a do z wypucować swoją kuchnię. Też tak mam i czasem robię, bo lubię. Ale z podkreśleniem na CHCIAŁA, a nie musiała.  

Dążąc do idealnie czystej kuchni, musisz zadbać o:

Odpowiedni system ułożenia rzeczy i produktów w szafkach

Ułożenie rzeczy w szafkach jest niezmiernie istotne. Pozwoli Ci nie tylko łatwiej utrzymać porządek ale również zaoszczędzi czas. Zwróć uwagę by garnki były w pobliżu kuchenki a talerze i miski przy blacie gdzie najczęściej pracujesz. Sztućce powinny być również zawsze na podorędziu. Jeśli dużo używasz kubków, to zadbaj o to by umiejscowić je w pobliżu zmywarki a nie na drugim końcu kuchni. Rozkładając zmywarkę nie będziesz tracić czasu na spacerowanie.

sprzątanie kuchni

Rzeczy, których używasz często, warto ułożyć blisko, tak by szybciej je chwycić. Przedmioty, które do siebie pasują ułóż w jednej szafce. Kubki z talerzami, noże z innymi sztućcami, ryże i mąki również powinny być razem. Podobnie z przyprawami. Przyprawy warto poustawiać w koszyczkach. Będziesz miała do nich łatwiejszy dostęp.

jak utrzymać porządek w kuchni


Przegląd szafek

Od czasu do czasu przejrzyj na bieżąco zawartość szafek pod kątem terminu przydatności do spożycia produktów. Ja robię to najczęściej w trakcie gotowania, gdy muszę czekać aż mi się coś ugotuje. Czekając na dogotowanie przecieram również połki czy szuflady.  Na bieżąco. Po jednej, nie wszystkie na raz. W szafkach mam poukładane folie (ceraty), by brud nie wżerał się w półki. Co jakiś czas je myję. Na szafkach na górze mam poukładane gazety, które raz na jakiś czas wymieniam, przecierając je przy tym wilgotna ściereczką. Brud osadza się wówczas na gazecie a nie na szafce. Dzięki temu zaoszczędzam sobie szorowania lepkiego osadu.


Wrażenia optyczne

Ustaw w kuchni rzeczy tak, by wchodząc do niej nie rzucało Ci się w oczy mnóstwo drobnych, kolorowych rzeczy, które wprowadzają chaos. I tak np. jeśli masz rożne herbaty stojące luzem na blacie, pomyśl o puszce czy pudelku, gdzie będziesz mogla je wszystkie razem schować. Oleje i octy (ja mam na wierzchu) warto jest poprzelewać w takie same butelki i je poopisywać. W ten sposób automatycznie uzyskujemy wrażenie ładu.


Lodówka

Zmorą w wielu domach jest utrzymanie porzadku w lodówce. A wystarczy tylko od czasu do czasu ją przetrzeć. Powiedzmy, raz w tygodniu przed zakupami. Dokładnie półka po półce i uszczelki. Gąbka zamoczona w wodzie z płynem, następnie ściereczka namoczona w wodzie z octem (ocet neutralizuje zapachy) i przetarcie na sucho załatwiają całą sprawę. Gotowe! Lodówka lśni!

To by było na tyle co do utrzymania długofalowego porządku? Ale co z codziennością?

No więc teraz zajmiemy się porządkiem codziennym, czyli w trakcie gotowania, jedzenia i po nich. Tu mam jedną, jedyną świętą zasadę. Nie ma innej! I niech ona stanie się i Twoją świętą, złotą zasadą.

Robić wszystko  na bieżąco!!!

Nie da się? Da się, da! Ja tak robię. Nie wierzysz, to przytoczę kilka przykładów. Wtłocz je w życie a zobaczysz, że się da :))

Nie odkładaj zabrudzonych naczyń do zlewu. Nazbiera Ci się wielka kupa naczyń, które znowu ty (nikt tego za Ciebie nie zrobi) musisz włożyć do zmywarki. Czy nie prościej jest na bieżąco wkładać naczynia do zmywarki? Zaoszczędzasz połowę czasu. Jeśli nie masz zmywarki, zmywaj od razu. 

Uwierz mi, że nie potrzebujesz 6 noży, 2 desek do krojenia i 15 łyżek do mieszania w garnku czy na patelni. wystarczy po jednym. Ja układam je na talerzyku i w razie potrzeby sięgam po odpowiedni sztuciec. Jeśli właśnie teraz myślisz, że przecież są specjalne podstawki, to możesz je kupić. Dla mnie to kolejny gadżet a ja tego nie lubię. Talerzyk sprawdza się doskonale. 

W trakcie dogotowywania kartofli czy smażenia cebuli zrób coś, co będziesz musiała tak czy owak zrobić później, np. umyj i odstaw na miejsce deskę na której kroiłaś. Cebuli czy innych produktów nie trzeba pilnować przy smażeniu patrząc się non stop w patelnię. Oczywiście można wówczas ćwiczyć uważność ale pamiętaj, że masz coś do zrobienia. Wystarczy rzucić okiem czy smaży się tak, jak sobie tego życzymy. Podzielność uwagi popłaca.

Gdy już wszystko jest już prawie przygotowane i zamierzamy zasiąść do stołu, ziemniaki są gotowe a Ty kończysz smażyć rybkę czy mięso, marzysz o tym by już zjeść. Odstawiasz patelnię na palnik.... Tylko nie to! STOP!!!! Zalej patelnię po prostu wodą albo ją szybko umyj. Dwie sekundy zajmie Ci również przetarcie kuchenki z grubsza. Potem przetrzesz ją jeszcze raz i gotowe! Nie skrobiesz, nie walczysz, a w czasie gdy jesz, patelnia schnie, potem przecierasz, chowasz i gotowe. Zapachu brak, patelnia i kuchenka załatwiona. 

Często słyszę zdanie: zmyję potem. Co potem? Dużo lepiej jest sprzątnąć po posiłku od razu. Wytrzyj kuchenkę, blaty, stół. Jeśli kosz na śmieci jest pełen, wymień w nim worek. Szybo zamieć podłogę i przetrzyj ją mopem.

Jeśli masz psa, to myj jego miseczki kilka razy dziennie. To trwa kilka sekund. Pies zadowolony a Ty masz czysto :))


Tylko tyle! Nic więcej, koniec. Ty masz wolne a kuchnia lśni ;))

Co byście dodali? Jakie są Twoje sposoby na utrzymanie porządku w kuchni?





0 komentarze: