Kurczak z piekarnika inaczej

jak przyrządzić kurczaka

Dziś kolejne danie, które bardzo często przygotowuję. Krótko, acz treściwie mówiąc to klasyka w moim domu. Kurczak z piekarnika występuje w wielu polskich domach, to nie ulega wątpliwości. Sama pewnie robiłaś go niejednokrotnie. Tylko jak go przyrządzić inaczej niż zwykle?


Tak przygotowany kurczak sprawdzi się doskonale nie tylko w przypadku gości. Jego zdecydowaną zaletą jest to, że nie trzeba odmierzać składników. Możesz użyć ich dowolnych ilości. 

Składniki:
- cały kurczak bądź jego części, przyprawione według uznania
- ziemniaki, wymyte i pokrojone w ćwiartki bądź połówki
- marchew wymyta, obrana i pokrojona w plastry 1-1,5 cm
- cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki
- główki czosnku (jeszcze w łupinie) przekrojone w poprzek ząbków
- bulion 
- olej do smażenia

Piekarnik rozgrzać do ok. 220 stopni na termoobiegu. Wszystkie składniki, zaczynając od warzyw a kończąc na drobiu, przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Do zarumienienia. Przełożyć do formy, podlać bulionem i piec około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 35 - 45 minut, od czasu do czasu polewając wszystko bulionem.

Podawać z libańskim ryżem i jogurtem naturalnym.  


0 komentarze: