Łosoś w paczce

co na obiad

Dziś proponuję Wam smaczny i zdrowy posiłek warzywno - rybny. Do jego przygotowania użyłam łososia. To, że łosoś jest moim rybnym ulubieńcem, wiadomo nie od dziś. Znacie to z pewnością z moich łososiowych postów.  


Miał być łosoś w paczce a Was zapewne dziwi, że na zdjęciu kawałki łososia leżą poza paczkami. W ramach zapewnienia powiem: w paczce jest łosoś. Wierzcie mi. Tego na zewnątrz użyłam do innych celów.  Do jakich? O tym już wkrótce ;)

Uwielbiam dzisiejsze danie. Zobaczcie sami, jak proste jest jego wykonanie. 

Składniki (dowolna liczba porcji/paczek):
- tyle kawałków papieru do pieczenia (pergaminu) ile porcji
- tyle kawałków filetów z łososia ile porcji
- kilka plastrów cukinii (u mnie zielona i żółta)
- fasolka szparagowa, oczyszczona
- po ok. 1,5 plastra cytryny na porcję
- po 2 plastry pomidora na porcję
- po 1 małym ząbku czosnku na porcję, pokrojonym w plastry
- po łyżeczce zielonego pesto na łososia
- po odrobinie tłuszczu na paczuszkę
- sól morska, grubo mielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200 stopni na termoobiegu. Rozkładamy pergamin, układamy warzywa, czosnek i cytrynę, jak na zdjęciu poniżej. Na nie układamy kawałki łososia posmarowanego pesto. Wszystko doprawiamy solą morską i pieprzem. Zawijamy w pergamin i pieczemy około 25 minut. 

Smacznego! 

łosoś w pergaminie






0 komentarze: