Stek z boczniakami

boczniaki

Takie dania mogłabym jeść codziennie! Kawałek dobrego mięsa z dodatkiem warzyw. Dziś przygotowałam z boczniakami. U nas świeci dziś piękne słońce, dlatego zależało mi na szybkim przygotowaniu posiłku. 

Składniki dla 2 osób:
- 2 plastry wołowiny (u mnie filet)
- ok. 300g boczniaków
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- sól morska
- pieprz grubo mielony
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- plaster masła
- tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu maślanego)
- 2 kawałki folii aluminiowej

Wołowiny nie przyprawiam. Smażę na rozgrzanym smalcu maślanym z obu stron. Następnie zawijam w folię aluminiową i odstawiam na kilka minut. 
Aby uzyskać średnio wypieczony smażę po 4 minuty z każdej strony. Dobrze wysmażony będzie po około 5 - 5,5 minutach. 
Następnie na smalcu maślanym smażę oczyszczone grzyby. Lubię chrupiące, dlatego dbam o to by się ładnie zarumieniły. Na koniec dodaję czosnek. Doprawiam do smaku grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypuję posiekaną zieloną pietruszką. 
Steki dopiero przed podaniem posypuję solą morską i pieprzem.

Przepis dodałam w ramach błyskawicznych piątków.

stek dobrze czy średnio wysmażony

0 komentarze: