Zupa z papryki i pomidorów

szybka zupa na obiad

To chyba najprostsza na świecie zupa na świecie! Za to w smaku dorównuje najlepszym. 

Na 3 osoby potrzebujesz:

1 cebulę, 1 czerwoną paprykę, odrobinę oleju rzepakowego, puszkę pomidorów, łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz około litra bulionu. Ja mam mrożony własnej roboty. Jeśli Ty nie, to użyj bulionu instant. Poza tymi składnikami dodaj tak jak ja, dla ostrości harissę i dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 


A teraz zobacz jak ja to robię:

zdrowa zupa

Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz koncentrat pomidorowy podsmażam na oleju, przykrywam pokrywką i duszę około 5 minut. Podgrzewam bulion i dodaję warzywa oraz puszkę pomidorów. Dodaję odrobinę harrisy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Wszystko miksuję blenderem, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 

Gotowe!

Podaję w zależności od dnia, z jogurtem naturalnym, z kuleczkami mozarelli, z drobno pokrojonym gotowanym mięsem z kurczaka bądź groszkiem ptysiowym czy pestkami dyni. Dekoruję bazylią. 

Czasem dodaję do papryki i cebuli bazylię, ale nie zawsze. 


0 komentarze: