Pasta z ryby wędzonej z suszonymi pomidorami

ryba wędzona

Witam Was serdecznie, dziś kolejna pyszna propozycja. Jestem przekonana, że zadowoli każdego zarówno w porze śniadaniowej jak i wieczorowej. 


Ostatnio bardzo sobie cenię pasty do smarowania na chleb. Sama się jeszcze nie zdecydowałam piec pieczywa, za to staram się zaopatrywać w chleb bardzo dobrej jakości. Od czasu do czasu upiekę pitę czy jakieś bułki. Jednak jeszcze nie weszło mi to w krew.

Dziś proponuję Wam puścić wodzy fantazji. Tej pasty nie da się zrobić źle. Próbujcie, eksperymentujcie a zobaczycie, że za każdym razem wyjdzie Wam jeszcze lepsza. Możecie dodać kapary, pietruszkę czy posiekane oliwki. Hulaj dusza.....

Składniki na miseczkę pasty rybnej z suszonymi pomidorami:
- 200 g dowolnej wędzonej ryby (już bez skóry i ości)
- jedno jajko ugotowane na twardo pokrojone drobniej
- 2-3 suszone pomidory w oliwie, pokrojone w paski lub kostkę
- 1-2 ogórki konserwowe pocięte w kosteczkę
- 1 mała cebula dymka pokrojona w kostkę
- opcjonalnie łyżka jogurtu, twarożku lub majonezu
- sól morska, pieprz świeżo mielony i odrobina harrissy lub płatków chili

Rybę, jajko, jogurt (twaróg bądź majonez), mieszamy i odrobinę rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulę, ogórki i oczywiście pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i czymś ostrym do smaku. 

Gotowe!

P.S. Ostatnio zmiksowałam wszystko blenderem, oprócz ogórków i cebuli. Te dodałam na końcu. Uzyskałam cudowną, lekką konsystencję, dzięki pomidorom o ślicznym różowym kolorze. 

co na sniadanie

Jeśli lubisz rybę wędzoną, to może do gustu przypadną Ci również kotleciki z ryby wędzonej

pyszna pasta na śniadanie

pasta rybna

0 komentarze: