Surówka na chłodne dni

kapusta kiszona jak zrobić

Któż z nas nie jadł surówki z kiszonej kapusty? Taki polski klasyk, prawda? Gdy zbliża się jesień, chyba w każdym domu jest ona podawana z wzmożoną częstotliwością. 

Chłodne dni, zapotrzebowanie na witaminę c w okresie przeziębień, potrzeba rozgrzania organizmu a także jesienna chandra..... z tym wszystkim doskonale radzi sobie kapusta kiszona. 

Ostatnio zauważyłam nawet trend kiszenia samemu kapusty w domu. Ja jeszcze się na to nie zdecydowałam. Posilam się tą kupioną w sklepie. 

Jak się przygotowuje kapustę kiszoną w polskich domach? U nas najczęściej z tarkowaną marchewką i cebulką. A ja odkryłam jej nowy smak, mianowicie z suszoną śliwką. 

kapusta kiszona

Składniki:
- kapusta kiszona
- suszone śliwki pokrojone w paseczki
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek 

Wszystkie składniki wymieszać. 

surówka z kapusty

Mnie osobiście smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy się przegryzie, śliwki zmiękną a całość nabierze słodko - kwaśnego smaku.  Pani Magdalena Makarowska w książce "Jedz pysznie chudnij cudnie", z której to zaczerpnęłam przepis proponuje podawać ją z jabłkiem. Ja podaję bez jabłek. 

A gdy dopadnie Was jesienna chandra i kapusta kiszona nie pomaga, koniecznie przeczytajcie czy warto mieć chandrę. 

Wszystkich, którzy jeszcze nie znają mojego kanału na YouTubie, zapraszam serdecznie na apetyczne vlogi.

Wpis powstał w ramach Błyskawicznych Piątków. Sami przyznajcie, szybciej się chyba nie da :))

A jak się podaję kapustę w Twoim domu?

surówka na obiad

0 komentarze: