Sandacz na cukinii


ryba w cukinii

Dziś przychodzę do Was z moim ulubionym daniem, prostym w wykonaniu i przepysznym w smaku. Każdy, kto nie lubi godzinami stać w kuchni a zarazem lubi dobrze zjeść, doceni walory tego posiłku. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby, ja tym razem postawiłam na sandacza.

Składniki na 2 porcje:
- 2 średniej wielkości cukinie pokrojone w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka lub kostkę
- 125 ml bulionu
- łyżka śmietany lub jogurtu
- 2 filety sandacza (może być mrożony)
- mąka do obtoczenia ryby (opcjonalnie)
- olej do smażenia, sól, pieprz

co na obiad

Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i smażyć kilka minut. Dodać bulion i dusić około 10 minut. 

W międzyczasie rybę obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Następnie doprawić solą i pieprzem. 

Do cukinii dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja czasami dodaję kilka płatków chili. 

Na cukinii ułożyć filety sandacza. Podawać z bagietką lub jeśli wolisz z kartoflami. 


Jeśli tak jak ja lubisz ryby, to koniecznie zajrzyj do innych rybnych przepisow.


0 komentarze: