Cukinia faszerowana warzywami i ciecierzycą


cukinia nadziewana ciecierzycą i warzywami

To jeden z przepisów, które cenię sobie najbardziej. Nie konkretnie faszerowaną cukinię, ponieważ robiłam ją po raz pierwszy w taki sposób, ale to, że ilość składników w przepisie nie jest ścisła. Nie przepadam za przestrzeganiem dokładnych ilości składników potrzebnych do przygotowania konkretnego dania, a co gorsza przeliczania na dane porcje. Lubię wolność i swobodę :)

Tak jest właśnie w tym przypadku. Czegoś dodasz mniej, czegoś innego więcej ale zawsze uzyskasz niepowtarzalny smak. Ta cukinia uda Ci się zawsze, jestem o tym przekonana.

Po raz pierwszy faszerowałam cukinię na sposób wegetariański. Wyszła zachwycająco! 

Zdradzę Ci sekret niepowtarzalności mojego faszerowania. Otóż, gdy szukasz w internecie przepisów na faszerowane cukinie, znajdujesz tylko takie, w których cukinię należy przekroić na pół, dwie połówki odrobinę wydrążyć i nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Następnie zapiekać. Mój sekret tkwi w tym, że ścinam plaster cukinii z góry i całą ją wydrążam, podobnie jak robiłam to z ziemniakami faszerowanymi mięsem. Dodatkowo nie zapiekam jej suchej, tylko w sosie pomidorowym. 

Jeśli zastąpisz rosół bulionem warzywnym a jogurt, jogurtem sojowym, będzie to danie wegańskie.

wegańska cukinia faszerowana

Składniki:
- cukinie
- marchewki starte na tarce
- kawałek selera startego na tarce
- cebula pokrojona w piórka
- papryka pokrojona w kostkę
- ciecierzyca z puszki
- pomidory z puszki (do farszu i do sosu)
- koncentrat pomidorowy (do farszu i do sosu)
- rosół lub bulion instant
- czosnek wyciśnięty przez praskę
- ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy
- sól, pieprz, płatki chili
- olej

- kilka kartofli obranych, pokrojonych i usmażonych na głębokim oleju
- ryż ugotowany według uznania lub po mojemu
- jogurt naturalny

Cukinię wydrążamy. W tym celu ścinamy plaster cukinii z górnej jej części i wydrążamy ją przy pomocy specjalnej łyżki lub noża i łyżeczki do herbaty. Myjemy dokładnie i osuszamy.

Na oleju podsmażamy cebulę, następnie kolejno dodajemy marchewkę z selerem i paprykę. Przesmażamy wszystko dokładnie i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki w ilości według uznania, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Wszystko dusimy około 15 minut. Dodajemy czosnek, ciecierzycę z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Ostudzamy.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię.

W garnku zagotowujemy rosół lub bulion instatnt (jeśli bulionem warzywnym otrzymamy danie wegańskie), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek i gotujemy wszystko kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.

Piekarnik rozgrzewamy do około 200 stopni. W głębokiej formie do pieczenia układamy cukinie z farszem i usmażone ziemniaki. Wszystko zalewamy sosem i zapiekamy około 30 - 40 minut aż cukinie i ziemniaki zmiękną. Można to sprawdzić ostrym nożem.  

Podajemy z ryżem i jogurtem naturalnym (lub sojowym). 

cukinia na sposób wegański

czym nafaszerować cukinię

0 komentarze: