Kartofle faszerowane mięsem mielonym

jak faszerować kartofle

Bardzo chętnie wszystko faszerujemy, prawda? Faszerujemy, czyli nadziewamy. Przeważnie wytrawnie ale i na słodko też lubimy. No jak nie lubić na słodko? Nadziewamy cukinię (baaardzo stary post), nadziewamy kapustę, robimy sakiewki z nadzieniem wegetariańskim albo rozkoszujemy się kulkami z gruszkami. Lubimy faszerować, to fakt. 

Jako Polacy jesteśmy Narodem "kartofeljadków", nie sądzę by ktoś ze mną w tym względzie polemizował. Tylko czy próbowałeś nadziewać ziemniaki? Wpadło Ci do głowy jak nafaszerować kartofla? 

Jeśli nie, to gwarantuję, że polubisz ten przepis. 

jak nadziać kartofle

Składniki na 4 osoby:
- 8 dużych kartofli
- ok. 400 g mięsa mielonego
- ok. 200 g wątróbki drobiowej (bądź odpowiednio więcej mięsa mielonego, jeśli nie lubisz wątróbki)
- połowa środków z wydrążonych kartofli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina czegoś ostrego do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
- 4 plastry masła
- ok. 150 g tartego sera
- 8 kawałków folii aluminiowej
- olej do smażenia i wysmarowania folii

Jeszcze surowe ziemniaki wymyć i osuszyć. Ściąć plastry z wierzchu i wydrążyć tak, aby przy skórce zostało ok. 3-5mm kartofla*. Cebulę i wątróbkę skroić drobno. Szczypiorek bądź pietruszkę posiekać. Połowę z wydrążonych środków kartofli pokroić tak drobno jak się da, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. 

Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kartofle, następnie kolejno po chwilowym przesmażeniu czosnek, wątróbkę i na końcu mięso. Wszystko razem przesmażać ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czymś ostrym. Dodać szczypiorek i wszystko wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Przygotowanym farszem nadziewamy kartofle. Każdego nafaszerowanego ziemniaka układamy na kawałku folii aluminiowej wysmarowanej odrobiną oleju. Na górę ziemniaka kładziemy tarty ser, a na niego pół plasterka masła. Folię zwijamy i zaciskamy na górze. 

Pieczemy około 45 - 50 minut. 

Podajemy z surówkami. U mnie zwykły "śmietnik", czyli pomidor plus ogórek plus papryka plus sałata plus szczypiorek skrojone drobno, zalane sosem vinegrett. Jeśli nie wiesz jak go przygotować, lub wolisz inny, zajrzyj do posta na temat sosów do sałat. Jeśli zamiast sałaty wolisz coś zimowego, to z pewnością surówka na chłodne dni spełni Twoje oczekiwania.

*Wskazówki:

- Ja wydrążam łyżką do robienia kulek z warzyw. Kiedyś kupiłam takie dziwactwo, pod wpływem jakiego impulsu to sama nie wiem. Pomimo, że w kuchni lubię mieć porządek i jestem zdecydowanie minimalistką jeśli chodzi o gadżety kuchenne, tę łyżkę sobie zostawiłam. Dlatego, że ona jest ostra na końcach i doskonale nadaje się do wydrążania twardych warzyw.

- Oczywiście możecie ponacinać kartofle od wewnątrz i wydrążyć zwykłą kuchenną łyżką.

- Pozostałe wydrążone środki ziemniaków warto wykorzystać do zrobienia pure na drugi dzień. Koniecznie zalej je zimną wodą i przetrzymaj w lodówce. W ten sposób nie czernieją.

- Śmiało możesz mięso i wątróbkę zastąpić wnętrzem kartofli. Użyj po prostu mniej mięsa czy wątróbki a więcej z wydrążonych środków.

jeśli jesteś miłośnikiem tego warzywa, to z pewnością spodoba Ci się artykuł na temat kartofli i jesieni. 

0 komentarze: