Cytrynowy kurczak w papryce

danie z kurczaka

Delikatne mięso drobiowe w połączeniu ze słodko-ostrym smakiem papryk, nutą świeżości, którą gwarantuje cytryna, posmakiem pieczonego czosnku i powiewem śródziemnomorskich przypraw skradło serce moich gości. Dlatego pragnę się z Tobą podzielić przepisem.

Danie to świetnie sprawdzi się jako zwykły obiad a także jako wykwintne niedzielne danie. 

Jest to kolejna moja propozycja, w której ilość składników nie wpływa na smak. Przyznam, że to cenię sobie najbardziej.

Jeśli pominiesz ziemniaki, będzie to danie "low carb", co wspaniale wpłynie nie tylko na samopoczucie ale także i figurę. 

kurczak po śródziemnomorsku

Składniki:
- udka kurczaka przyprawione według uznania
- kilka różnokolorowych papryk pokrojonych w kawałki
- kilka ziemniaków pokrojonych na mniejsze kawałki
- cebule pokrojone w ćwiartki
- główki czosnku przekrojone wzdłuż
- bulion
- cytryny pokrojone w plastry
- sok z cytryny
- przyprawy takie jak sól, pieprz, rozmaryn, tymianek 
- olej do smażenia

Piekarnik rozgrzej do około 200 stopni. 
Mięso, ziemniaki, cebulę i główki czosnku przesmaż partiami na oleju. Przełóż do formy do pieczenia. Dodaj pokrojone papryki i całość delikatnie wymieszaj. Wszystko podlej bulionem, na około 2 cm wysokości formy. Dopraw po wierzchu solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i skrop sokiem z cytryny. Potrawę obłóż plastrami cytryny.
Piecz w piekarniku około 45 minut.


0 komentarze: