Dorada z pieczonymi ziemniakami

dorada po śródziemnomorsku

Dziś, na piątkowy dzień polecam doradę z pieczonymi ziemniakami. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby.

Składniki:
- dorady w całości, oczyszczone
- kilka plastrów cytryny
- kilka ziemniaków
- czosnek ugnieciony z solą
- papryka słodka
- pieprz grubo mielony
- skórka z cytryny
- olej do smażenia
- baharat, czyli arabska mieszanka przypraw 

Dorady posolić przyprawić arabską mieszanką przypraw (najlepiej poprzedniego dnia). Do środka włożyć po kilka plastrów cytryny.
Piekarnik rozgrzać do około 200 stopni na termoobiegu.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Razem z olejem przełożyć do brytfanki. Czosnek z solą, papryką słodką i pieprzem oraz startą skórką z cytryny wymieszać z obsmażonymi kartoflami.
Dorady ułożyć między kartoflami i piec w piekarniku, w zależności od wielkości dorady około 30 - 45 minut. 


A jeśli obawiasz się, że ryba w całości nie jest dla Ciebie z powodu ości, to zajrzyj jak się filetuje ryby.

Na blogu znajdziecie całe mnóstwo pomysłów na dania rybne.

Przepis w ramach błyskawicznych piątków. 

0 komentarze: