Sałatka z ciecierzycy, kolendry i koziego sera


sałatka na lunch, sałatka o smaku orientalnym

Czuję w powietrzu wiosnę, w sercu również. Poznaję to po tym, że nabieram ochoty na sałatki. Odstawiam na bok ciężkie dania na rzecz lżejszych, w porze lunchu preferuję lekkie, wiosenne już potrawy.

Dzisiejsza propozycja to jeden z orientalnych klasyków, które skradły me serce. Szybko, zdrowo, pysznie!

Składniki (2-3 porcje):
- puszka ciecierzycy
- 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
- kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
- papryka czerwona pokrojona z paseczki lub kostkę
- garść posiekanej kolendry
- niewielka czerwona cebula pokrojona w piórka
- ser kozi pokruszony lub pokrojony w  kostkę

opcjonalnie: posiekany kawałek papryczki chili lub kilka płatków chili dla wyrazistości smaku

Składniki do doprawienia:
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwy
- pieprz grubo mielony
- sól morska

Składniki na sałatkę wymieszać i doprawić solą, oliwą, solą i pieprzem. 

Jeśli posiadasz w domy sumak, cudownie wkomponuje się w tę orientalną sałatkę.

Ser kozi możesz zamienić dowolnym serem w zalewie słonej typu feta.

sałatka na wiosnę; zdrowa, szybka i pyszna sałatka




0 komentarze: