Sałatka z kaszą gryczaną, kurczakiem z rożna, serem feta i miętą



Sałatka, która wśród kolegów i koleżanek z pracy wzbudziła wielkie ukłony w stronę mojego zdrowego odżywiania. Niezmiernie się przy tym czerwienię. Kasza gryczana uchodzi w Niemczech za (mam takie wrażenie) niezmiernie zdrową, doskonałą, niedościgłą.

A da mnie to po prostu cudowne wspomnienie. Wspomnienie dzieciństwa i Polski. Szkolnych i obozowych stołówek. Wspomnienie gulaszu. Gulaszu z kaszą gryczaną. 

Przygotowuję ją na różne sposoby - ostatnio kilka razy sporządziłam sałatkę z kasza gryczaną w roli głównej. W pracy uchodzę za boginię zdrowego odżywiania. Nie wiem czy znajomi wiedzą o mojej wielkiej miłości do McDonalda.

Swoją drogą niesamowite jest to, z jakim szacunkiem odnoszą się Niemcy do kaszy gryczanej. Bardzo mi się to podoba :))


Składniki (na 3-4 porcje):
- 250g prażonej kaszy gryczanej
- 3 ogórki małosolne pokrojone w plastry
- pół kurczaka z rożna obranego ze skóry i oddzielonego od kości
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w plastry
- mała czerwona cebula pokrojona w piórka- drobniutko posiekane 3-4 listki mięty- ok. 200g pokruszonego sera typu feta- garść posiekanej zielonej pietruszki- sumak (przyprawa Bliskiego Wschodu o cytrusowym smaku)


Dressing:
- 5 lyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta startej skórki z cytryny
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól morska, grubo mielony pieprz
- łyżeczka musztardy
- ewentualnie odrobina miodu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.



Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Kurczaka, cebulę, ogórki małosolne, suszone pomidory, posiekane listki mięty wymieszać razem z wcześniej przygotowanym dressingiem. Przygotować sałatkę na talerzach, posypać pokruszoną fetą, posiekaną pietruszką i udekorować sumakiem.











0 komentarze: