Łosoś na warzywach

ryba w warzywach

Dobrze! Chwalę się! Cytrynowy kurczak w papryce zrobił furorę. Podobał się i smakował koleżankom i kolegom w pracy, rodzinie, czytelnikom bloga, znajomym, no i mnie. Och! On mi zawsze smakuje, a w przypływie tych zachwytów (i samozachwytu) poczułam ogromną motywację by wyczarować coś podobnego a jednak innego. I w ten oto sposób powstał cytrynowy łosoś na warzywach.

ryba w papryce z cytrynami

Składniki:
- filety z łososia (świeże bądź rozmrożone)
- kilka papryk pokrojonych w kawałki
- kilka ziemniaków pokrojonych na mniejsze kawałki
- cebule pokrojone w ćwiartki
- główki czosnku przekrojone wzdłuż
- bulion
- cytryny pokrojone w plastry
- sok z cytryny
- ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, rozmaryn, tymianek czy oregano
- olej do smażenia 

Piekarnik rozgrzej do około 200 stopni. 
Ziemniaki, cebulę i główki czosnku przesmaż partiami na oleju. Przełóż do formy do pieczenia. Dodaj pokrojone papryki i całość delikatnie wymieszaj. Wszystko podlej bulionem, na około 2 cm wysokości formy. Dopraw po wierzchu solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i skrop sokiem z cytryny. Na warzywa połóż posolone filety z łososia i również skrop je delikatnie sokiem z cytryny. Potrawę obłóż plastrami cytryny.
Piecz w piekarniku około 30 - 45 minut.

Ilość cytryn i soku z cytryny dopasuj do upodobań domowników.

Jeśli zostanie Ci kilka porcji, usuń plastry cytryn, pozostawione na dłużej nadadzą potrawie gorzkiego smaku.



Które danie preferujesz? Cytrynowego łososia na warzywach czy cytrynowego kurczaka w papryce?

Jeśli lubisz łososia, to koniecznie zobacz co proponowałam urządzając łososiowy tydzień lub inne przepisy z rybą w roli głównej

Cytrynowy łosoś na warzywach


0 komentarze: