Sałatka z kaszy bulgur

co zrobić z kaszy bulgur

W tej sałatce cudowne jest to, że nie musisz zwracać uwagi na to ile i jakich składników używasz. Jeśli nie posiadasz produktów wymienionych poniżej, po prostu zastąp je innymi. Zamiast papryki żółtej możesz użyć zielonej. Ogórka zielonego spokojnie zastąpisz konserwowym lub kiszonym. Doskonałym dodatkiem może być papryka w occie. 

bulgur czy kuskus

Puść wodze fantazji! Zrób po mojemu lub po swojemu.

Składniki na 3-4 porcje:
- 150g kaszy bulgur (albo kuskus)
- szklanka wody lub bulionu
- pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę
- niewielki ogórek pokrojony w kostkę
- dwa pomidory pokrojone w kostkę
- nieduża cebula pokrojona w kostkę
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- kilka liści mięty, drobno posiekanych
- łyżka koncentratu pomidorowego rozpuszczona w wodzie
- szczypta lub dwie płatków chili
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz

Kaszę bulgur zalać gorącym bulionem (albo wodą), wymieszać i odstawić do wchłonięcia. 
Wszystkie składniki wymieszać z przestudzoną kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

kasza bulgur

Zapraszam również do spojrzenia na sałatkę (również o smaku Orientu), która w ostatnim miesiącu bije rekordy popularności na blogu. Ta z białej fasoli cieszy się także powodzeniem. 

bulgur inaczej

0 komentarze: