Śródziemnomorska sałatka z ryb i ryżu

sałatka z ryb

Dzisiejsza sałatka wyśmienicie nadaje się na przyjęcia. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Można ją przygotować wcześniej. No i oczywiście smakuje wybornie. Możecie użyć dowolnych ryb lub owoców morza. Ilość dodanego soku z cytryny zależy od upodobań smakowych, jednak dodaje śródziemnomorskiego posmaku, podobnie jak mięta.

Jestem przekonana, że Twoi goście  nie znają takiej sałatki. Tą propozycją ich zaskoczysz, gwarantuję. Dowiedz się więcej, jak zaskoczyć gości z jednego z artykułów, który napisałam do polonijnej gazety.

Składniki na 4-5 osób:

- szklanka długoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko
- ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
- ok 600 g owoców morza lub różnych ryb
- 1 cebula pokrojona w piórka lub kostkę
- sok z 1 cytryny
- rosół (lub bulion)
- dwie garści posiekanych ziół (zielona pietruszka, szczypior, kolendra i mięta)
- sól, pieprz

Ryby i (lub) owoce morza gotować w rosole przez kilka minut. Odcedzić. Podzielić na drobniejsze kawałki.
Jeszcze ciepły ryż wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. 
Do ryżu dodać cebulę, zioła i ryby. Wymieszać.

0 komentarze: