Tajska zupa Tom Yum


tom yum zupa tajska


Najlepsza zupa na świecie - Tom Yum - zupa o ostro - kwaśnym smaku! 

Najwspanialsza, najsmaczniejsza zupa! Słów mi brak by opisać to, co przeszło przez moje ciało i umysł próbując ją po raz pierwszy. 

A dodatkowo najszybsza w przygotowaniu. Gotowanie zajmuje 10 minut, całość ok. 20 minut.

Dlatego dziś Ci daję przepis na nią. Długo się zastanawiałam czy wstawiać tajskie dania, i to tak bardzo nam wszystkim znane z tajskiej kuchni curry i ten deser z mango

Niby nie wpisuje się w tematykę bloga. Tak wiele mówi się o tym, jak istotne jest pozostanie w tematyce przewodniej. Moją była kuchnia libańska, śródziemnomorska i ogólnie przepisy na szybkie i zdrowe dania z lekko arabskim akcentem. A tu nagle tajskie jedzenie pojawia się w mojej kuchni. Sama byłam zaskoczona. 

Jednak te dania skradły tak moje serce, że ciort tam z tematyką bloga. Chcę i muszę się nimi z Tobą podzielić. Z naciskiem na muszę! Mimo, że wielu blogowych Góru teoretycznie uznałoby, że stracę czytelników ponieważ wychodzę poza temat wcześniej przed samą sobą założony. Ale ja znam swoich czytelników i wiem, że to nie zawsze wielbiciele kuchni libańskiej.

Dlatego drogi czytelniku, postanowiłam pokazać Ci dania kuchni tajskiej, która to zawróciła mi kompletnie w głowie. Zachowuję się jak nastolatka - ciągle o niej myślę i myślę, i chcę więcej i więcej. I obiecuję, że będzie więcej. 

A teraz do roboty!

Składniki na 3-4 osoby:

- 750 ml bulionu (najlepiej rybnego)

- 3 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 3-4 łodygi trawy cytrynowej, tylko dolna część, raz uderzona tłuczkiem do kotletów
- 3 listki cytrynowe Kaffir, kilka razy zgniecione
- chili lub płatki chili (ilość w zależności od upodobań)
- 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki bądź plastry - w przypadku dużych grzybów

- sok z jednej limonki
- szczypta brązowego cukru (jeśli nie masz, daj zwykły)
- 3 -4 cebulki ze szczypiorkiem 

Dodatkowo:

- ćwiartka kapusty pekińskiej
- świeża kolendra

Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski, szczypiorek (bez cebulek) pokroić drobno. Wymieszać razem i odstawić na bok.
Cebulki ze szczypiorku pokroić w cienkie poprzeczne paski.
Zagotować bulion i dodać do niego trawę cytrynową, listki Kaffir, czosnek, imbir, chili i cebulkę ze szczypiorku i wszystko gotować około 5 minut. 
Dodać pieczarki i gotować kolejne 5 minut. 
Zupę doprawić brązowym cukrem i sokiem z limonki.

Podawać z mieszanką kapusty i szczypiorku, udekorowane kolendrą. 

I jak? podzielasz moje zdanie?

tom yum zupa po tajsku

p.S. Pamiętaj, że przepraszałam za fotki. Zobacz dlaczego.

0 komentarze: