Pesto verde

italia, smaki italii, włochy

Spędzając ostatni weekend w przecudownej Italii przypomniałam sobie o moim ulubionym składniku dań kuchni śródziemnomorskiej. Mam na myśli pesto, przesmaczny krem z bazylii, pietruszki i w oryginalnej wersji orzechów piniowych, o parmezanie i czosnku nie zapominając. Pesto verde (zielone) jest zdecydowanie tym, co warto mieć w lodówce.

Składniki:
- 2 wiązki bazylii
- 1 wiązki pietruszki
- 2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić migdałami) podsmażone na suchej patelni
- 80 g sera parmezan 
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek (w zależności od wielkości warzyw)
- 3 ząbki czosnku

Wszystkie składniki zmiksować. Oliwę z oliwek dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Wskazówki:
- tak przygotowane pesto umieśćcie w jak najmniejszych słoiczkach
- po każdym przygotowaniu, oczyśćcie wnętrze słoika ręcznikiem papierowym do wysokości pozostałego pesto i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. Unikniecie przy tym 





0 komentarze: