Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi


Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Jak ostatnio wspominałam przeważnie u mnie w lodówce można znaleźć pesto verde, czyli zielone

Korzystam z niego nie tylko jako dodatek do makaronu, często służy mi również do doprawiania potraw kuchni śródziemnomorskiej, np. łososia w paczce.

Dziś w prawdzie przedstawiam Wam potrawę makaronową, a to dlatego, że jest prosta, szybka i dobrze na mnie wpływa przypominając mi o słonecznych Włoszech.

I ma jeszcze jedną zaletę - nie trzeba się koncentrować na ilości składaników, dodajcie wszystkiego tyle ile chcecie.

Składniki
- makaron spaghetti
- pesto (gotowe lub pesto domowe)
- krewetki mrożone
- ćwiartki lub połówki pomidorków koktajlowych
- 2 plastry masła
- opcjonalnie ząbek czosnku
- bazylia do dekoracji

Makaron ugotować al dente. Krewetki rozmrozić i podsmażyć na plastrze masła. Dodać pomidorki, wymieszać.
Makaron odcedzić, wymieszać z pozostałym plastrem masła, następnie z pesto. Dodać krewetki i pomidorki koktajlowe.
Udekorować listkami bazylii całymi bądź drobniej pociętymi.

A co Ty na pesto z czosnku niedźwiedziego, albo na pesto z buraków? A gdyby tak no bucatini urozmaicić pesto i rukolą?

makaron, krewetki

0 komentarze: