Bakłażan faszerowany mięsem mielonym


czym faszerować warzywa 

Od kiedy po raz pierwszy nafaszerowałam bakłażana, często wracam do tej potrawy. Jestem zresztą przekonana, że zauważyliście, iż przepadam za faszerowanym. Czy to nadziewane ziemniaki, cukinię, paprykę, pomidory, z mięsem czy wegetariańskie "faszerowanki" serwuję, wszystkie uwielbiam. I polecam Ci spróbować. Przy nich znika nuda z naszych stołów. A poprzez różnorodność farszu zapewniają dużo więcej wartości odżywczych naszemu organizmowi. 

Ale przy okazji bakłażana czy oberżyny poczytałam trochę na ich temat. Często mnie nurtowało, pytanie - faszeruję oberżynę czy bakłażana? Okazuje się, że oprócz tych równoznacznych nazw, warzywo to nazywa się psianką podłużną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym i bakmanem. 

A wiecie, że 100 g tego warzywa, to niespełna 30 kcal?

No to do dzieła! Zanim przystąpicie do przygotowań, proponuję obejrzeć zdjęcia. Moim zdaniem sporo ułatwią. 

Składniki na 3 porcje
- 3 duże bakłażany, bądź więcej mniejszych
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- puszka pomidorów
- 1 papryka (u mnie po połowie zielonej i żółtej) pokrojona w kostkę
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej
- 300 ml wody
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni w trybie termoobiegu. Oberżynę wymyć, i obrać w odstępach ok. 2 cm (jak na zdjęciu), delikatnie rozcinając wzdłuż w jednym obranym miejscu. Należy uważać, by nie przeciąć do końca. Tak przygotowanego bakłażana dokładnie wysmarować olejem. Piec około godziny, pilnując od czasu do czasu, czy się nie przypala. Po upieczeniu oberżyna powinna być mięciutka. W rozciętym miejscu delikatnie wyciąć część miąższu, resztę przycisnąć widelcem.

W trakcie pieczenia bakłażana przygotować farsz. Mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, pomidory i przyprawy. Dusić około 15 minut. 

Następnie zagotować wodę z 0,5 łyżeczki soli i łyżką koncentratu pomidorowego. Gotować około 5 minut. 

Do przygotowanych bakłażanów nałożyć farsz, zalać sosem pomidorowym i zapiekać około 15-20 minut. 

Najczęściej podaję z pomidorową kaszą bulgur, bądź z żółtym bulgurem i oczywiście jogurtem. 

P.S. Linkuję stare wpisy, ponieważ lubię obserwować, jak się zarówno blog i ja rozwijam. Dlatego nie wstydzę się pokazywać starych, niedoskonałych postów. 











0 komentarze: