Ryż z kurczakiem i orzechami po libańsku


Ryż z kurczakiem i orzechami po libańsku

Kochani, dziś przybywam do Was z jednym z najsmaczniejszych dań libańskich. Mam ich kilka, ale to zdecydowanie zaliczam do ulubionych. Gotowany kurczak, ryż w moim ulubionym kolorze, zieleń pietruszki i owoc granata. Palce lizać.

Jeżeli nie macie siedmiu przypraw arabskich, po prostu je omińcie, bądź ugotujcie drób w zwykłym nam znanym wywarze. Wyjdzie Wam bardziej polska wersja.  Makaron vermicelli zastąpić można nitkami do rosołu. Z kolei rodzaje orzechów też nie mają aż takiego znaczenia, ważne by były różne.

Składniki (dla 4-5 osób):
- drób (1 kurczak lub 4-5 duże uda z kurczaka) ugotowany w wywarze libańskim
- wywar libański z ugotowanego kurczaka (1,5 do 2 szklanek)
- szklanka ryżu basmati
- garść makaronu nitki (vermicelli)
- łyżeczka kurkumy
- puszka groszku z marchewką
- garść rodzynek lub żurawiny
- garść lub dwie różnych orzechów skruszonych na mniejsze kawałki (migdały nadają się doskonale)
- ząbek czosnku, wyciśnięty
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- pestki z granata (ilość w zależności od upodobania)
- tłuszcz (olej lub smalec maślany, ok. łyżeczki)
- jogurt naturalny

Wywar libański:
1 marchew, kawałek selera, łyżeczka siedmiu przypraw arabskich, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ziarenka kardamonu

Obrane i wymyte warzywa oraz przyprawy gotować w około 2 litrach wody przez około 1 - 1,5 godziny, tak by mięso odchodziło od kości. Studzimy i obieramy mięso, rozrywamy na mniejsze kawałki.

Gotujemy ryż:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim makaron, dodajemy czosnek i mieszamy. Dodajemy ryż i podsmażamy całość tak, by ziarenka obtoczył tłuszcz. Dodajemy wywar, mieszamy, zagotowujemy. Po ok 2-3 minutach zmniejszamy dopływ ciepła, dodajemy kurkumę, mieszamy. Po około 10-15 minutach sprawdzamy czy nie należy dodać więcej wywaru. Dodajemy rodzynki, groszek z marchewką i połowę orzechów. Gdy wywar wyparował, odstawiamy z kuchenki, pod pokrywkę wkładamy czystą ściereczkę o odczekujemy kilka minut aż odparuje. 

Ryż rozkładamy na przygotowanej wcześnie platerze, rozkładamy na nim mięso z kurczaka, posypujemy posiekaną pietruszką i pestkami granata. Serwujemy gościom. 

Podajemy z jogurtem naturalnym.

Ryż z kurczakiem i orzechami

0 komentarze: