Popcorn na słodko i słono

Popcorn kojarzy się z tandetną i absurdalnie drogą przekąską sprzedawaną w kinach, niemniej jest to potrawa łatwa do przygotowania w domu – i to w wykwintnych wersjach smakowych!
Podstawowy składnik: 200g suszonych ziaren kukurydzy (tak, tylko tyle!) plus odrobina oleju lub masła do wysmarowania garnka by ziarna nie przywierały w trakcie prażenia
Wersja na słono: 2 łyżki masła, 2 łyżki parmezanu, pół łyżeczki posiekanego rozmarynu

Wersja na słodko: 150g cukru (brązowy daje najintensywniejszy kolor i aromat, warto też do niego dodać pół łyżeczki aromatu waniliowego)
Przygotowanie: Na dno garnka wsypać ziarna kukurydzy i koniecznie przykryć garnek pokrywką. Ustawić garnek na średni ogień i co jakiś czas potrząsać. Gdy usłyszymy „wybuchy”, będzie to oznaczało, że robi się popcorn. Garnek zdejmij z ognia gdy skończy się „ostrzał”.

Na słono: stopić masło i dodać resztę składników sosu, wymieszać w misce z popcornem.

Kukurydza
Kukurydza

Na słodko: Na patelnię wsypać cukier z łyżką wody, podgrzewać powoli, aż cukier się roztopi i stopniowo przybierze złocisty odcień. Dodać popcorn, wymieszać aż wszystkie ziarna będą pokryte cienką warstwą karmelu. Wsypać do miski i zostawić do ostygnięcia. Prawda, że nasiona kukurydzy da się lubić? ; )

Bon apetit!

Dodaj komentarz